Honoris causa UdL
Umberto Veronesi
Descarregar pdfSala d'Actes del Campus del Rectorat
Nascut a Milà el 1925, Umberto Veronesi va començar la seua carrera docent a la Universitat de la seua ciutat natal i posteriorment a l'Institut Nacional del Càncer de Milà, del qual en va ser director. El seu reconeixement internacional -és doctor honoris causa per universitats d'Argentina, Brasil, Grècia, Polònia i Itàlia- es deu a les seues innovacions terapèutiques en dos tipus de càncer, el melanoma (el tumor de pell més agressiu) i el de mama (el més comú entre les dones).
En aquest sentit, fou el primer a demostrar que a no totes les dones afectades per càncer de mama els cal treure el pit per sobreviure a la malaltia, el que s'anomena cirurgia conservadora i que, actualment, ha esdevingut un procediment rutinari en tots els quiròfans del món. Així mateix, és l'introductor de la biopsia selectiva del gangli sentinella que, en molts casos, evita l'extirpació indiscriminada dels ganglis de l'aixella en les pacients amb càncer de mama i els posteriors problemes mèdics (linfedema) que suposa aquest buidatge.
Fundador de l'Escola Europea d'Oncologia, referent mundial en la formació d'especialistes en el diagnòstic i la cura del càncer, Veronesi ha creat diverses societats vinculades a aquesta malaltia. Recentment, el 2003, va presentar la Fundació que du el seu nom amb la voluntat d'impulsar campanyes a favor de la salut i desenvolupar la ciència en països emergents. Entre altres càrrecs, destacar la presidència del Comitè d'experts en càncer de la Comissió de la Unió Europea des del 1994.
Umberto Veronesi, que ha rebut, en el mateix acte d'investidura com a doctor honoris causa per la UdL, el diploma de membre d'honor de l'Acadèmia de Medicina de Catalunya, és conegut també per les seues opinions, a voltes polèmiques, sobre les drogues, els transgènics o l'eutanàsia, tema sobre el qual l'any 2005 va publicar el llibre El dret de morir.