Les Càtedres Universitat-Empresa són instruments per a formalitzar i fer públics acords durables de Col·laboració d’ampli abast, en un o diversos dominis de coneixement, entre la Universitat i les empreses o Institucions. Són instrument ideals per:
- Assessorament en innovació, desenvolupament i formació.
- Acollir projectes compartits
- Coordinar grups d’investigadors per desenvolupar projectes multidisciplinaris i integradors
- Organitzar seminaris, conferències, jornades i cursos específics, que no formin part de la docència reglada de la Universitat.
- Ajudar a l’empresa o institució a cercar professionals i tecnologies adients a les seves necessitats.
La Càtedra d’Estudis Occitans és el resultat de la consolidació de la docència i la recerca sobre la llengua i la literatura occitanes a la Universitat de Lleida, que s’inicia durant els anys vuitanta i que es consolida en els decennis posteriors. L’activitat actual sobre l’occità de la Càtedra és indissociable de l’existència del Grau d’Estudis Catalans i Occitans que ofereix la Universitat de Lleida. Aquest grau universitari, que va començar la singladura durant el curs acadèmic 2008-2009, és l’únic de tot l’Estat espanyol que permet accedir a una titulació superior de filologia catalana i occitana.
L’evolució de la Càtedra d’Estudis Occitans va unit a la progressiva consolidació de la docència sobre la llengua i la literatura occitanes que s’ha dut a terme a la Universitat de Lleida. La presència puntual de matèries d’occità a la Facultat de Lletres ara fa ja un quart de segle, va ser seguida per una implantació sòlida de la llengua occitana (específicament, de la varietat aranesa) a la Facultat de Ciències de l’Educació fa més d’una dècada, que ha precedit la creació del Grau en Estudis Catalans i Occitans un altre cop a la Facultat de Lletres.
DIRECTOR: Aitor Carrera i Baiget.
Edifici del RectoratPlaça de Víctor Siurana, 1
E-25003 Lleida
+34 973 003466
La Càtedra UNESCO desenvolupa una xarxa solidària de professionals de la ciutat, de més de 100 ciutats intermèdies del món (CIMES), amb unes 8 Universitats de diversos continents. Perquè es generi un desenvolupament integral, més humà, harmònic, equilibrat i sostenible millorant la urbanització mundial. Ja que aquestes ciutats intermèdies i petites contenen la major proporció de població urbana del planeta. A més en el seu rol d’intermediació es basa una urbanització més oberta a les relacions urbanes rurals i globals locals.
COORDINACIÓ: Josep Mª Llop Torné (josepm.llop@udl.cat)
DIRECCIÓ: Carme Bellet (carme.bellet@udl.cat)
Plaça de Víctor Siurana, 1
E-25003 Lleida
+34 973 702175
WEB: www.ceut.udl.cat
La Càtedra té per objecte l'anàlisi, la investigació i la docència de la realitat, problemàtica i perspectives de les empreses familiars des de tots els punts de vista que s'estimin rellevants, ocupant-se de desenvolupar el programa formatiu i les tasques d'investigació que contribueixin a millorar la formació dels alumnes en aquesta matèria. Donat el caràcter multidisciplinari de la mateixa, s'imparteix en coordinació amb els plans d'estudi de grau elaborats en Facultats i Escoles, com les d'Agrònoms, Politècnica, Dret i Economia.
DIRECTOR: José Luís Gallizo (FDET, Dept. Economia i Empresa)
Facultat de Dret, Economia i Turisme
C/ Jaume II
E-25001 Lleida
joseluis.gallizo@udl.cat
+34 973 702000
WEB: www.catedraef.udl.cat
Les seves principals línies d'actuació són: Activitats, com ara jornades, exposicions, conferències, cursos i seminaris; publicacions, amb diverses col·leccions, i recerca sobre literatura contemporània en llengua catalana, amb especial atenció al patrimoni literari.
DIRECTOR: Joan Ramon Veny (Departament de Filologia i Comunicació, Facultat de Lletres)
Plaça de Víctor Siurana, 1
E-25003 Lleida
cmt@udl.cat
+34 973 003469
WEB: www.catedramariustorres.udl.cat
La Càtedra Santander d’Emprenedoria Universitària de la UdL es proposa ser un dinamitzador i catalitzador de l’emprenedoria a la UdL, potenciant la transversalitat i treballant conjuntament amb la resta d’unitats de la universitat, així com amb entitats territorials de foment de l’emprenedoria.
DIRECTOR: Jose Manuel Alonso Martínez (Departament d'Economia i Empresa)
Campus de CappontAv. Jaume II, 71 (Despatx 0.22)
25001 Lleida
catempren@udl.cat
infocatempren@udl.cat
+34 973 703 346
WEB: www.catedraemprenedoria.udl.cat
Les principals funcions de la Càtedra són la recerca, la formació, i la transferència.
Recerca: potenciar la recerca aplicada per contribuir a la creació de marcs de referència científics i transformar-los en recursos per a l’acció educativa de la població adolescent al voltant de quatre temàtiques prioritàries – convivència en els centres educatius, promoció de la salut, adolescència i família i Tecnologies de la informació i de la Comunicació (TIC) -
Formació: impulsar i fomentar la formació inicial i permanent de joves investigadors en la temàtica d’adolescència i educació a través de la convocatòria de beques vinculades a projectes de recerca i, reconeixent els mèrits i el talent d’aquells estudiants que han desenvolupat TFG i TFM sobre les temàtiques prioritàries de la Càtedra.
Transferència: traslladar i divulgar els resultats dels projectes de recerca realitzats fent difusió dels productes generats a tota la ciutadania, als professionals interessats en la temàtica, a les famílies, als mateixos adolescents i a les institucions i organismes públics i privats.
Per abordar aquestes funcions, la Càtedra pretén esdevenir un instrument sòlid al servei de l’adolescència que creix, aprèn i s’educa en els àmbits de l’educació formal i no formal, així com al servei dels professionals que hi treballen. En aquest sentit, la Càtedra s’identifica amb quatre grans trets que de forma transversal caracteritzen i identifiquen les senyes d’identitat en les seves funcions:
- Aplicabilitat a la recerca: per transformar els marcs de referència científics en recursos que millorin l’acció educativa de la població adolescent.
- Veu de l’adolescència: per identificar i prioritzar les necessitats dels adolescents, involucrant-los i fent-los partícips, per tal que assumeixin les seues responsabilitats als centres educatius.
- Pràctiques basades en evidències científiques: per contribuir a desenvolupar pràctiques educatives fonamentades en processos de recerca.
- Educació formal i educació no formal: per atendre tots els contextos educatius durant l’adolescència que són l’escenari i el context de convivència fonamental en aquesta etapa.
La Càtedra està liderada per la Universitat de Lleida i neix de la suma d’esforços entre la Universitat de Lleida i els Departaments d’Ensenyament i de Salut de la Generalitat de Catalunya com a reconeixement a Abel Martínez Oliva, docent que va morir per l’agressió d’un adolescent en un centre educatiu.
Directora: M. Àngels Balsells Bailón
mangels.balsells@udl.cat
Campus de Cappont
Edifici Polivalent
C. Jaume II, 71
Despatx 0.22
25001 Lleida
La Càtedra d’Innovació Social com a visió estratègica vol ser un espai basat en l’anticipació i detecció de noves necessitats socials, ha de facilitar i promoure solucions que siguin noves i alhora eficaces, eficients i sostenibles. Noves idees que funcionin per aconseguir els objectius socials.
Una plataforma d’intercanvi entre els agents implicats, institucions, entitats, empreses, administracions, universitats i beneficiaris, apostant pel desenvolupament del talent que tenen totes les persones
Les principals funcions i objectius de la Càtedra:
- Generar valor, innovació, creativitat i referència en l’àmbit social
- Difondre i transmetre coneixement sobre acció social
- Impulsar recerques en l’àmbit i els models de la innovació social
- Promocionar el diàleg social i la reflexió compartida en l’àmbit de l’acció social per tal de:
- Anticipar necessitats socials i abordar nous reptes de la societat actual
- Sensibilitzar la societat vers la rellevància de la innovació per la competitivitat i la qualitat de vida.
- Elaborar propostes de futur en l’àmbit del territori
- Establir noves sinèrgies entre universitat – entitats – ajuntament – empreses.
DIRECTOR: Carles Alsinet
Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social
C. de Jaume II, 73
25001 Lleida
Les dues grans línies de recerca, que s’imbriquen entre sí, són:
- "Salut i Qualitat de Vida": immigració, interculturalitat, cuidadors/es, gènere, professionals de la salut, mediació i resolució de conflictes, sociologia de l’oci i de l’esport, envelliment actiu i educació, etc.
- "Societat i Educació": sociologia de l’educació intercultural, escola rural, gènere –socialització preventiva de la violència de gènere-, conflicte (negociació i mediació), comunitats d’aprenentatge, socialització, sociabilitat, valors, gent gran, construcció de la identitat (transformació, construcció, narrativitat i recreació socials dels subjectes i els col·lectius), processos de construcció culturals, participació, ciutadania i desenvolupament comunitari, etc.
- "Relacions interculturals"
- "Relacions intergeneracionals"
- “Perspectiva de gènere”
- “Conflictologia” (mediació i resolució de conflictes)
- "Nova ruralitat"
- A més d’una atenció destacada, també transversal, de la Formació Contínua: com a docència i recerca en relació amb els temes mencionats i altres qüestions relacionades amb la cultura de la empresa (stakeholders, responsabilitat social corporativa, tercer sector, gestió alternativa de conflictes i negociació, etc.).
Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia
Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social
montse.gea@udl.cat
WEB: http://www.gesec.udl.cat
La càtedra col·labora amb l'Observatori Escacs i Educació de la Universitat de Girona, la Federació Catalana d'Escacs, el Departament d'Ensenyament i amb el grup de Neurociència Educativa de la Universitat de Graz (Àustria).
Més concretament, la càtedra té com a objectius principals:
1) La introducció dels escacs en el currículum educatiu com a recurs útil per potenciar el desenvolupament de les estructures cognitives, el raonament i el pensament lògico-matemàtic, les habilitats lingüístiques i els hàbits de conducta.
2) Assessorar a l’administració educativa en quan a la introducció del joc i el desplegament curricular dels escacs.
3) Potenciar l’ús i el coneixement didàctic dels escacs en els estudis de les facultats d’educació i la seva integració en el currículum.
4) Establir una línia de recerca centrada en determinar la influència i interrelació dels escacs amb el rendiment acadèmic i determinats factors psicològics i socials.
5) Potenciar la recerca multidisciplinar bàsica i aplicada sobre els escacs.
DIRECTOR: Angel Blanch Plana
Universitat de Lleida
Campus de Cappont
Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social
Avda Estudi General, 4
25005 Lleidaangel.blanch@udl.cat
+34 973706529
Amb aquesta iniciativa, la UdL i AgroBank desitgen posar a l'abast de la societat una nova eina per promoure la qualitat i la innovació en l'àmbit agroalimentari. La Càtedra pretén ser un punt de trobada estratègica, un fòrum qualificat de diagnòstic i emissió d'opinió especialitzada sobre aquest àmbit, així com un lloc propici per a la formació i la transferència de coneixement, per a això compta amb tot el capital docent i investigador que la UdL posa a la seva disposició.
DIRECTOR: Dr. Antonio J. Ramos Girona (Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència dels Aliments)
Campus ETSEA
Edifici 5b (Despatx 0.14)
Avda. Rovira Roure, 191
25198 Lleida
Mail: catedragrobank@udl.cat
Telèfons: +34 973 702335/+ 34 973 702811
Web: www.catedragrobank.udl.cat
Aprovació de creació de la Càtedra per Acord 330/2016 de Consell de Govern de 12 de desembre de 2016.
La Càtedra Obra Social “La Caixa” d’Estudis sobre Desigualtats Socials pretén ser un for d’anàlisi i debat sobre les desigualtats socials existents en la nostra societat. Es planteja com un òrgan estructural de la Universitat que dinamitzarà activitats acadèmiques pròpies de la nostra Universitat i de transferència del coneixement cap a la nostra societat, oferint a entitats externes la possibilitat de portar a terme activitats que donin resposta als seus objectius de responsabilitat social.
Tanmateix, vol ser un instrument que formalitzi i faci públic un acord de col·laboració d’ampli abast entre les entitats compromeses i que respongui a l’àmbit de les desigualtats socials, cercant les causes que les generen i destacant les conseqüències que provoquen en un important nombre de persones i de famílies i en el desenvolupament de la nostra societat i país. Una qüestió que és de màxim interès i que cal tractar, estudiar i analitzar en profunditat per informar, conscienciar, sensibilitzar i facilitar pautes i vies de tractament i de resposta.
La principal funció de la Càtedra seria la de potenciar activitats acadèmiques de formació, recerca i transferència de tecnologia i coneixement, els resultats de les quals han de revertir en la pròpia Universitat, en l’empresa co-partícip (Obra Social “La Caixa”) i en la societat a la qual es deuen, sempre relacionats amb l’àmbit de les desigualtats socials. Es pretén que la Càtedra sigui un instrument sòlid al servei de la nostra societat, en el que totes les qüestions tractades ho siguin de forma exhaustiva i rigorosa.
Les funcions a desenvolupar per part de la Càtedra seran:
- La creació d’espais de reflexió i debat interns i externs, així com la difusió dels seus resultats, sobre la situació actual i evolució de les desigualtats socials, amb l’objectiu de conèixer de forma exhaustiva la realitat de la qüestió i la seva incidència en la nostra societat i país.
- L’organització i desenvolupament d’activitats acadèmiques orientades a l’alumnat de la UdL mitjançant matèries de caire transversal, seminaris, conferències, jornades, etc. que no formin part de la docència reglada de la Universitat.
- La definició de línies de treball orientades a la difusió del coneixement, en les que la recerca jugarà un paper transcendental. L’objectiu serà informar, conscienciar, sensibilitzar i orientar les accions i les vies d’actuació pel tractament i la solució de la problemàtica social objecte d’estudi.
- L’acolliment de projectes de recerca, formació i assessorament.
- La potenciació de col·laboracions amb entitats públiques i privades com a via de materialització de les funcions anteriorment destacades, per la realització de pràctiques curriculars i extra-curriculars dels estudiants i per l’impuls de treballs finals de graus i màsters i de tesis doctorals relacionats amb les desigualtats socials.
- La Universitat de Lleida i l’Obra Social “La Caixa” podran introduir totes aquelles funcions i activitats que considerin oportunes i que s’englobin dins dels objectius fixats per la Càtedra.
DIRECTOR: Rafael Allepuz Capdevila.
Carrer Jaume II núm. 73-Campus de Cappont
25001 Lleida
catedradesigualtatssocials@udl.cat
La llei acostuma a contemplar el patrimoni com al conjunt de béns que heretem dels nostres avantpassats, als quals donem suficient valor perquè sigui necessari protegir-los i conservar-los per a generacions futures. Es parla de patrimoni com a elements materials i, específicament, en elements dels àmbits de la història, l’art o l’arqueologia.
Més recentment s’han contemplat béns patrimonials més amplis i abstractes com pot ser el patrimoni natural o el patrimoni immaterial. El llistat, a més, ha anat creixent progressivament fins a presentar un ampli panorama de categories molt variat.
La recerca en temes educatius relacionats amb el patrimoni posa les bases per la configuració dels recursos didàctics necessaris per explicar i interpretar el patrimoni. Tanmateix la recerca ajuda a l'adequació dels elements patrimonials per a ser interpretats i facilitar la seva funció educativa social i de desenvolupament de valors (González,2006). Altres autors (Yañez i Larraz, 2015) consideren l’educació en patrimoni cultural immaterial com a estratègia de futur de les societats.
La festa de les falles, haros i brandons (UNESCO,2015) és una mostra d'aquest patrimoni immaterial present en tot el Pirineu català, aragonès, andorrà i francès. Cada un del 63 pobles del Pirineu que celebra aquesta festa té unes vivències profundes, però sovint ignorades pels altres pobles fallaires. Els valors compartits poden ser un
El desenvolupament de material didàctic per la conservació del patrimoni natural a través del programa PirosLife és una constatació dels nens i nenes com a educadors dels seus pares i adults. (Projecte PirosLife 2014-2018).
Aquest objectiu general es concreta, atenent a diferents àmbits de treball de la Càtedra, i que constitueixen veritables Eixos Estructurals d’Actuació.
La Càtedra estarà organitzada en eixos estructurals que desenvolupen àmbits de treball relacionats amb un estil de vida saludable, l’atenció educatiu-sanitària per a grups vulnerables, el desenvolupament d’organitzacions eficients i la innovació com un eix transversal.
DIRECTORA:Isabel del Arco Bravo.Campus de Cappont
Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social. (Despatx 3.06)
Avinguda de l'Estudi General, 4 (Lleida, 25001)
Tel: 973 70 33 74
dotss@udl.cat
Aprovació de creació de la Càtedra per Acord 91/2021 de Consell de Govern de 22 d'abril de 2021.
La Càtedra d'estudis socioeconòmics i despoblament del territori rural de Lleida és fruït de la col·laboració entre la Universitat de Lleida i la Diputació de Lleida. Es centra en analitzar la situació del territori rural de les comarques de Lleida i de la població que hi resideix, així com els factors influents en el despoblament i el potencial repoblament, i difondre els resultats. Pretén estudiar la situació i els reptes (polítics, socials, econòmics, culturals, educatius) del territori rural de les comarques de Lleida. És hereva de l'Observatori socioeducatiu de Lleida que va posar en marxa a l'any 2009 el grup de recerca consolidat Anàlisi Social i Educativa (Gr-ASE [http://www.grase.udl.cat/]) de la Universitat de Lleida.
Els objectius generals de la Càtedra són:
- Potenciar l'estudi de la situació socioeconòmica i cultural del territori rural de Lleida.
- Analitzar els factors influents en el despoblament i detectar factors potenciadors del repoblament rural.
- Difondre els resultats de la recerca i de les actuacions que es realitza sobre les citades temàtiques d’estudi (siguin o no de la càtedra) a nivell de comarques de Lleida.
- Reconceptualizar la(les) definició(ns) del medi rural relacionant-ho amb les transformacions que ha viscut i les múltiples realitats que té (ruralitats).
- Sensibilitzar a la població en general, representants de les institucions (local i autonòmica) i organitzacions no lucratives sobre la importància del territori rural (i de la població que hi resideix) a nivell històric, present i de futur.
DIRECTOR: Jordi Garreta Bochaca / jordi.garreta@udl.cat
Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social
Avda. de l’Estudi General, 2
Despatx 3.09
E-25001 Lleida
Aprovació de creació per Acord 90/2021 de Consell de Govern de 22 d'abril de 2021.
La Càtedra del Turó de la Seu Vella de Lleida té un consell assessor format per persones de l’àmbit social destacades per la seu dedicació i vinculació als estudis i promoció del Turó de la Seu Vella; i un consell de patrocinadors, constituït per representants de les institucions i empreses amb les què te signats convenis de patrocini anual. Compta amb el compromís dels Amics de la Seu Vella, el Consorci del Turó de la Seu Vella, la Fundació Sorigué, Promomelba, la Fundació Layret, la Universitat Europea d'Andorra i el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.
DIRECTOR: Guillem Roca Suau
Aprovació de creació de la Càtedra per Acord 250/2023 de Consell de Govern de 20 de juliol de 2023.
La Càtedra Grupo Vall Companys-Universitat de Lleida Alimentació sostenible és fruit de la col·laboració entre el grup Vall companys (https://vallcompanys.es/) que es el principal grup agroalimentari a nivell europeu i la Universitat de Lleida.
Les seves principals línies d'actuació són la promoció d'activitats, formació i transferència tecnològica en la producció d'aliments. El principal objectiu es establir sistemes que garanteixin la seguretat alimentària i la sostenibilitat del conjunt de la cadena agroalimentària en un entorn de bioeconomia circular, considerant-ne els aspectes mediambientals , econòmics i socials. Finalment, la difusió dels coneixements a l'entorn agronòmic i social juga un paper primordial.
DIRECTOR: Lorenzo José Fraile Sauce (Departament de Ciència Animal. ETSEAFIV)
ETSEAFIV
Edifici 1 (Despatx 2.1.10)
Avinguda Alcalde Rovira Roure, 191
E-25198 Lleida
Correu electrònic: catedravallcompanys@udl.cat
Telèfon: 973 702 557
Web: https://catedraudl.vallcompanys.es/
Aprovacio de creació de la Càtedra per Acord núm. 53/2024 del Consell de Govern de 28 de febrer de 2024.
La missió de la càtedra és la divulgació de la vida i obra científica del professor Joan Oró i Florensa a través de l’adequació, estudi, obertura i difusió del fons documental de l’arxiu personal del professor Joan Oró i Florensa per posar-lo a disposició de la comunitat científica internacional i a la societat en general, així com la promoció de la ciència com a mètode per generar coneixement, especialment entre les persones joves i membres de la comunitat universitària.
La visió de la càtedra és desenvolupar el projecte de preservació i posta en valor del fons Joan Oró, obrint la possibilitat a investigadors d’arreu del món per generar estudis i coneixement sobre la seva vida i obra, generar activitats per la seva difusió, promoure noves línies de treball a la UdL –com la història de la ciència– i contribuir a generar vocacions científiques entre la joventut.
Director: Ferran Badia Pascual
Escola Politècnica Superior
C/ Jaume II, 69
E-25001 Lleida
Aprovació de creació de la Càtedra per Acord núm. 52/2024 de Consell de Govern de 28 de febrer de 2024.
La Càtedra vol ser una plataforma d’intercanvi entre els agents implicats, institucions, entitats, empreses, administracions, universitats i beneficiaris, apostant pel desenvolupament del talent jove.
El principal objectiu de la Càtedra és l’obtenció per part dels joves (alumnes i professionals) de tres grans competències transversals:
DIRECTORA: Paloma de Barron Arniches
Aprovació de creació de la Càtedra per Acord núm. 203/2024 de Consell de Govern de 20 de juny de 2024.
La Càtedra d'Agricultura de Precisió Timac AGRO – UdL és fruit de la col·laboració entre l’empresa Timac AGRO España, S.A., del grup Roullier, i la Universitat de Lleida, a través del Grup de Recerca en Agròtica i Agricultura de Precisió (GRAP). L'empresa Timac AGRO és una empresa líder en el sector de la nutrició vegetal, nutrició animal, indústria agroalimentària i solucions industrials; i el GRAP és un grup de recerca de reconegut per la seva llarga trajectòria i experiència en R+D+i en el camp de l'Agricultura de Precisió.
L'objectiu de la càtedra és fomentar activitats de formació, investigació i divulgació relacionades amb l'Agricultura de Precisió, promovent avenços científics i tecnològics en aquesta matèria. Aquestes activitats tindran com a tema central les estratègies per donar resposta als desafiaments de l'agricultura actual i futura, entre les quals hi ha l'agricultura de precisió, l'agricultura sostenible, l'agricultura ecològica i la transformació digital de l'agricultura.
DIRECTOR: José Antonio Martínez Casasnovas (Departament de Química, Física i Ciències Ambientals i del Sòl, Grup de Recerca en Agròtica i Agricultura de Precisió. ETSEAFIV).
ETSEAFIV
Edifici 3 (Despatx 3.3.09)
Avinguda Alcalde Rovira Roure, 191
E-25198 Lleida
Telèfon: 973 702 615