Honoris causa UdL

Jaume Miranda Canals

 Descarregar pdf
23 de maig de 2013
Saló Víctor Siurana del Campus del Rectorat
 
 
Padrí: Jaume Porta Casanellas, professor del departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl
Rector: Roberto Fernández Díaz
 
 
El coneixement geogràfic és clau per a la identitat d'un país. Aquesta és la idea central del discurs que Jaume Miranda, director de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), en ser investit doctor honoris causa de la UdL, una distinció a proposta de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA), que enguany celebra el seu 40è aniversari.

Miranda, enginyer industrial, ha destacat que "sempre que s'ha disposat en la nostra història d'un règim de llibertats" s'han creat "instruments organitzatius propis, especialitzats en la generació de la geoinformació necessària per a exercir la sobirania obtinguda". De la mateixa manera, "el fracàs de la catalanitat en l'època de la formació dels Estats contemporanis, essencialment en el segle XVIII, va suposar una pèrdua total de protagonisme per a automesurar-se i aportar el seu coneixement geogràfic al món en l'era contemporània".

Miranda va ser l'encarregat d'engegar les primeres cadenes de producció cartogràfica i fotogrametria digital a Espanya i ha creat productes de gran utilitat com l'ortofotomapa de Catalunya 1:5000. Entre altres, ha estat guardonat amb la Placa Narcís Monturiol (col·lectiva) al mèrit científic-tècnic (2003) i la Medalla al Mèrit Aeronàutic del Ministeri de Defensa (1998).