Honoris causa UdL

David Gozal

 Descarregar pdf
17 d'octubre de 2018
Saló Víctor Siurana del Campus del Rectorat
 
Padrí: Ferran Barbé Illa, professor del departament de Medicina
Rector: Roberto Fernández Díaz
 

David Gozal va néixer al Marroc. Ha exercit a Israel, Portugal, França, el Camerun i els Estats Units. Ha estat professor de les universitats de Tulane, Louisville, Chicago i Missouri. Ha publicat 800 articles i ha estat citat al voltant de 30.000 vegades en altres publicacions. Cal destacar el seu caràcter de docent i investigador eminent, la seua tasca per vincular la recerca de base amb la clínica i la seua capacitat gestora universitària, hospitalària i professional. Com a persona es pot descriure com holístic, creatiu i compromès amb la societat. Els seus profunds coneixements no solament en medicina, sinó també en biologia cel·lular i molecular, física, matemàtiques, informàtica, ciències socials, polítiques, economia i gestió, li permeten plantejar qualsevol problema des d’un punt de vista molt ampli, polièdric i ric. Com a curiositat, parla amb fluïdesa vuit llengües, com l’hebreu, l’àrab i el persa, entre altres, i els seus viatges sumen prop de 150 voltes al món i més de dos anys d’estada en un avió.

Aquest expert internacional en el camp de la medicina del son, i pioner en l’estudi dels problemes del son infantil com l’apnea obstructiva i la síndrome de la mort sobtada del lactant, ha dit en el marc de la seua investidura que Lleida pot esdevenir aviat una ciutat digital del son.

Gozal, que destaca per tenir un enfocament traslacional -que permet portar els coneixements derivats de la recerca bàsica al tractament clínic de les malalties- en l’exercici de la seua professió mèdica, ha afirmat que “el son ens ajuda a tornar-nos humans”. La salut del son és tan important que, si se’n té cura, les persones poden ser més felices i més productives. Cal que el son s’integri en el seu lloc com un dels pilars vitals de la nostra societat i per aconseguir-ho, cal canviar la consciència social en relació amb la importància del son.

Carregant el reproductor...