1 de setembre de 2009

Descarregar pdf
 

La UdL patenta un sistema que incrementa l'efectivitat de les plaques solars d'alta concentració
 
. Augmenta l'obtenció d'energia elèctrica i allarga la vida útil de les cèl·lules fotovoltaiques 
audio
Prototip del dissipador patentat per la Universitat de Lleida [+] AMPLIAR IMATGE Prototip del dissipador patentat per la Universitat de Lleida
La Universitat de Lleida (UdL) acaba de patentar un sistema que millora l'efectivitat i la fiabilitat de les plaques solars fotovoltaiques d'alta concentració, és a dir, les que utilitzen sistemes òptics com ara miralls per incrementar la producció d'electricitat a partir de la llum del Sol. Es tracta d'un dissipador híbrid d'alts fluxos energètics que redueix l'escalfament del receptor, augmentant l'obtenció d'energia elèctrica i allargant la vida útil de la instal·lació. Tot plegat fa que les plaques solars fotovoltaiques siguin més rendibles.
 
El sistema és fruit de tres anys d'investigació del Grup d'Energia pel Medi Ambient i Agrometeorologia de la UdL, culminats amb una tesi doctoral. El professor de l'Escola Politècnica Superior Jéròme Barrau explica que el dissipador híbrid permet millorar la uniformitat de temperatura de les cèl·lules fotovoltaiques, fins i tot adaptant el perfil de temperatura a les necessitats específiques de l'aplicació. "Aquesta particularitat augmenta la fiabilitat del generador fotovoltaic", assegura Barrau.
 
Aquesta patent no tan sols beneficia el sector de l'energia solar. El sistema desenvolupat per la UdL també té possibles aplicacions en l'àmbit de la microelectrònica. Els investigadors continuaran amb la recerca sobre el refredament de xips electrònics que s'utilitzen en aparells tan quotidians com els ordinadors.