Videojoc per gestionar assertivament els conflictes a l'esport base
Adaptació de l'eina educativa de la UdL que es prova a la Lliga Pirineus de Futbol 7
Descarregar pdfGaudir de l'esport gestionant de forma assertiva els conflictes que sorgeixen tant al terreny de joc com als entrenaments o el vestidor. Aquest és l'objectiu de Happy Sport, una adaptació del videojoc educatiu desenvolupat per la Universitat de Lleida (UdL) per prevenir l'assetjament que s'avalua ara en el marc de la Lliga Pirineus de Futbol 7, una competició organitzada pels Consells Esportius de muntanya en què participen les escoles de futbol de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Ribagorça aragonesa.
El projecte, liderat per la professora de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL Gemma Filella, s'ha desenvolupat amb la també professora Rosa Miralles i amb el jugador i entrenador de futbol Emili Vicente, traspassat al 2017. Ara es prova en el marc d'una tesi doctoral que està redactant Míriam Farré, dirigida per Filella i Agnès Ros, que compta amb el suport de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran. En aquesta avaluació participen un grup experimental d'uns 200 nens i nenes d'entre 10 i 14 anys i un grup control.
Els usuaris del videojoc han d'utilitzar la intel·ligència emocional per resoldre conflictes. El primer pas és identificar les emocions que sentiríem en una situació determinada i després, elegir les estratègies per regular-les. Depenent de les opcions, el jugador obté una puntuació. "La regulació emocional és un factor essencial en la solució positiva de conflictes i la prevenció de la violència i les conductes d'assetjament", destaca Filella.
De moment, les investigadores ja han fet la formació als entrenadors i els tests previs als nens participants. "Passat Nadal comencem a implementar el software", explica Farré. A la finalització de la temporada es realitzarà el post-test per avaluar els resultats. L'objectiu final, amb l'increment de les competències emocionals en els esportistes, és "millorar el clima de convivència i el rendiment esportiu", afegeix Gemma Filella.
Aquest videojoc també s'ha presentat a Muro (Mallorca), on les professores de la UdL han format tots els entrenadors dels diferents clubs esportius de la localitat i a mestres d'educació física de l'escola. També s'han fet formacions obertes a través de la federació catalana de futbol i del Pla Català de l'Esport a l'Escola (PCEE). Tot i que Happy Sport s'ha fet pensant en el món del futbol base, Gemma Filella assegura que "és transferible a qualsevol altre esport".
Més informació