Ventall d'activitats a la UdL per commemorar el Dia Internacional de les Dones
Una trobada femenina a l'EPS, una recerca, un documental i una jornada sobre igualtat
Descarregar pdfLa Universitat de Lleida (UdL) celebra enguany el Dia Internacional de les Dones amb un ventall d'activitats programades al llarg de dos setmanes. El Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones ha decidit traslladar la jornada commemorativa al proper dimecres, 15 de març, i dedicar-la al quinzè aniversari de la Llei Orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes. L'Auditori del Centre de Cultures, a Cappont, serà l'escenari de la jornada 15 anys de la Llei d'igualtat. Balanç, reptes i oportunitats.
La catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València i actualment directora de coordinació jurídica de la vicepresidenta segona del Govern central, María Amparo Ballester Pastor, parlarà sobre Els nous reptes de la igualtat real i efectiva al treball: condicions previsibles, sobirania del temps i corresponsabilitat. I la Secretària de Dones i Polítiques LGTBI+ de CCOO Catalunya, Mentxu Gutiérrez Jiménez, pronunciarà una conferència titulada La igualtat com a oportunitat, el mètode com a repte.
Aquest 8 de març, l'Escola Politècnica Superior (EPS) ha programat una acció per donar visibilitat al col·lectiu femení d'aquest centre de la UdL. Totes les noies i les dones que estudien i treballen a l'Escola -alumnat, Personal d'Administració i Serveis (PAS) i Personal Docent i Investigador (PDI)- estan citades aquest dimecres a les 10.50h a la zona enjardinada del campus per fer una fotografia de grup que es penjarà a la web de l'EPS i les xarxes socials amb el hashtag #EPSersTechGirls. Per això, les classes s'aturaran a les 10.30h.
Mentre, l'Associació Estudiantil de Ciències de la Salut (AECS) ha organitzat dos xerrades divulgatives a la Facultat de Medicina. El dia 8 a les 10.30h del matí, l'alumna de segon curs Laura Andreu Noguera pronunciarà la conferència Pioneras universitarias: Martina Castells y las primeras médicas. El dia 9, a partir de les 17.30h, la metgessa resident Marina Picó dissertarà sobre Sexualitat, vulves i feminisme.
A la Facultat de Lletres aquest dimarts, 7 de març ha tingut lloc la projecció del documental Casilda. El eco de otros pasos (Juan Felipe, 2022), organitzada per la Coordinadora 8m de Lleida i CGT Lleida. Explica la història de Casilda Hernáez Vargas, coneguda com La Xica de les Bombes, donostiarra d'origen gitano i anarquista.
Dijous, 9 de març, tindrà lloc la presentació dels resultats de la recerca Violència de gènere a la Casamance (Senegal), a càrrec d'Armònia Pérez (tècnica de recerca de la Xarxa de Consum Solidari), Jordi Tomàs (antropòleg, professor de la Universitat de Barcelona i la UdL) i l'Albert Roca (antropòleg, professor de la UdL). Es podrà seguir en directe per Internet.
Quant a l'acte institucional del 8 de març a la ciutat de Lleida, previst a la plaça Blas Infante, comptarà amb les professores i investigadores de la UdL Teresa Torres González, de la Facultat d'Educació Psicologia i Treball Social, i Teresa Alsinet Bernadó, de l'EPS. Torres parlarà sobre la importància de la recerca amb perspectiva de gènere i Alsinet, sobre la necessitat de fomentar i retenir el talent femení en les enginyeries. En aquest sentit, la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (Crue) recorda que les dones tot just representen un 13% en els estudis d'enginyeria i tecnologia i un 18% en aquest sector laboral.
En el seu comunicat, Crue Universidades Españolas insisteix que "la Universitat és clau per a un desenvolupament tecnològic que permeti la construcció d'una societat més justa i igualitària, eliminant els biaixos de gènere en l'àmbit digital i en el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial (IA), des d'un pensament crític que ampliï el coneixement i l'accés a la tecnologia". Així mateix, té un record per a "les nenes i dones que veuen coartat el seu dret a l'educació i especialment en aquests moments de les afganeses i iranianes".
La Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya centra enguany el seu missatge en que cal continuar treballant per la igualtat. "Les universitats han estat institucions que han contribuït abastament a la consecució de la igualtat entre dones i homes, però cal encara recórrer molt camí amb una aposta per mesures valentes que permetin anar més enllà" assenyala el seu manifest en motiu del 8M.