Una tesi sobre bioresidus, premi de la Càtedra AgroBank de la UdL

Obra d'Ana Arias, doctora per la Universitat de Santiago de Compostel·la

Descarregar pdf
premi tesi AgroBank
D'esquerra a dreta: Ramos, Arias i Quaresma / Foto: CaixaBank

Un treball sobre l'aprofitament de bioresidus, obra de la doctora per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) Ana Arias Calvo, és el guanyador del Premi a la Millor Tesi Doctoral que atorga anualment la Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL). La recerca s'ha imposat entre les 67 presentades des de 13 comunitats autònomes a la vuitena edició d'aquest guardó, dotat amb 5.000 euros. L'accèssit, de 1.000 euros, ha estat per a una tesi de la Universitat Politècnica de València (UPV).

La guanyadora del primer premi és doctora en Enginyeria Química i Ambiental per la USC. La tesi d'Arias, titulada Turning biowaste into bio-materials and bio-active products: A domain of circular economy (Convertir els bioresidus en biomaterials i productes bioactius: un àmbit de l'economia circular), analitza la potencialitat de residus agraris, forestals i industrials mitjançant la modelització de diferents escenaris i avaluant tant la viabilitat econòmica com l'impacte ambiental. 

El treball planteja, per exemple, la possibilitat d'utilitzar residus de soja per fer bio-adhesius que s'utilitzen en l'elaboració de taulons de fusta; del xerigot del formatge per aconseguir un agent antimicrobià anomenat nisina; o del most del vi per obtenir resveratrol, un fenol amb capacitats antioxidants que es podria emprar als sectors alimentari, mèdic i farmacèutic.

L'accèssit ha recaigut en la doctora en Ciència, Tecnologia i Gestió Alimentària de la UPV Nariane Quaresma. El seu treball, titulat Reduir les pèrdues postcollita en caqui. Aspectes pre i postcollita involucrats en la qualitat del fruit i noves estratègies de valorització, aborda estratègies per a incrementar la rendibilitat d'aquest cultiu reduint les pèrdues i revaloritzant els fruits rebutjats i els excedents de producció.

El jurat del Premi a la Millor Tesi Doctoral ha estat format pel director de la càtedra i professor de la UdL, Antonio J. Ramos; i cinc membres del seu Comitè Assessor Científic Tècnic. Del total de candidatures, un 58,2% han estat presentades per dones i un 16,4% són de persones estrangeres que han realitzat la seua tesi doctorat a l'Estat espanyol. 

Text: Comunicació CaixaBank / Premsa UdL