Una quarantena de projectes d'ESO i Batxillerat al Mercat de la tecnologia

Aquesta edició, que combina virtualitat i presencialitat, es clou amb una xerrada sobre Mart

Descarregar pdf
mercatec
La UdL acull una nova edició del Mercat de la Tecnologia. FOTO: ICE-UdL

Un total de 44 projectes tecnològics i de ciència aplicada d'alumnat d'ESO i Batxillerat de centres de la demarcació de Lleida es presenten demà divendres a les deu del matí a l'Auditori de Centre de Cultures de la Universitat de Lleida (UdL), en una nova edició del Mercat de la tecnologia, que enguany està dedicada a les fake news i la tecnologia.

Organitzat per l'Institut de Ciències de l'Educació de la UdL en col·laboració amb el Departament d'Educació amb l'objectiu d'impulsar les vocacions científiques i tecnològiques, enguany aplegarà presencialment uns 300 estudiants d'11 centres de Lleida ciutat, Solsona, Torrefarrera, Balaguer i Pont de Suert, als quals se sumarà alumnat de més de 20 centres de la resta de demarcacions catalanes en format virtual.
 
Entre els treballs que es presenten hi trobem el disseny i construcció d'un dispositiu que emula funcions de la vista per detectar objectes propers destinat a persones cegues, la realització de tres col·lectors solars plans al buit, la de tres hotels d'insectes, un cotxe controlat amb Bluetooth o un pàrquing robotitzat i controlat per App que combina tres tecnologies: la robòtica educativa, el disseny i la programació d'apps, i la impressió 3D, i que forma part d'un projecte d'innovació educativa estatal.
 
També hi trobem projectes de construcció d'un dron, una 'bicimoto', una antena parabòlica, un pont llevadís, un timó electrònic per a piragua, un habitatge sostenible o el curiós minisatèl·lit PontSat de la mida d'una llauna de refresc. El centre amb més treballs presents al Mercat és el Torrevicens, amb 17, seguit del Guindàvols, amb 6.
 
El Mercat de la tecnologia es clourà amb la xerrada de l'astrofísic, químic quàntic i divulgador científic, Joan Anton Català: Mart, la següent frontera de la tecnologia que es podrà seguir en directe per Internet.
 
Avui, també es pot seguir en una sessió virtual, la conferència: La tecnologia com instrument de la manipulació mental, a la vegada que única defensa, que serà impartida pel físic català, Bartolo Luque, actualment professor i investigador al Departament de matemàtica aplicada a l'enginyeria aeroespacial de la Universitat Politècnica de Madrid. Aquesta xerrada se suma a la de La vacunació: combinació de ciència i tecnologia per erradicar una malaltia, que va pronunciar el dia 6 la professora de la UdL, Teresa Capell.

El Mercat també ha inclòs 8 tallers presencials, replicats 24 vegades als quals hi van assistir un total de 935 alumnes d'instituts de Mollerussa, Balaguer, Agramunt, Alcarràs, Cervera i Lleida. Els tallers versaven sobre la realitat virtual i la programació de la realitat augmentada, la tecnologia en vacunes, el disseny i impressió 3D, la recerca en l'àmbit energètic, o com crear videojocs, entre d'altres temàtiques.

Continguts relacionats

Presentació dels projectes al Mercat de la Tecnologia de la UdL 2022
Xerrada de Teresa Capell al Mercat de la Tecnologia: La vacunació: Combinació de ciència i tecnologia per erradicar una malaltia