"Una processó no es diferencia massa d'una manifestació"

Manuel Delgado participa en el I Seminari d'Historiografia i Teoria Social

Descarregar pdf
manueldelgadoUdL
Manel Delgado. FOTO: UdL

Els ritus no són exclusius de la religió. Les pràctiques de ritualització estan presents en els actes col·lectius que tenen lloc en l'espai públic com ara festes populars, manifestacions de protesta, o celebracions vàries. "Una processó de Setmana Santa no es diferencia massa d'una manifestació, ni els piquets de les caramelles", ha afirmat avui Manel Delgado, que ha participat en el 1er Seminari Interuniversitari d'Historiografia i Teoria Social, organitzat pels departaments d'Història i d'Història de l'Art i Història Social.

Aquest famós antropòleg, especialista en violència religiosa, apropiacions socials de l'espai públic i construcció d'identitats col·lectives en contextos urbans, ha explicat que aquestes manifestacions públiques contemporànies impliquen la mitificació de l'espai i, per tant, entren al món del ritual, de la mateixa manera que les celebracions religioses.

Professor d'Antropologia religiosa a la Universitat de Barcelona, Delgado ha farcit la seua xerrada,
Antropologia i història d’allò que sempre truca a la porta, d'exemples que posen de manifest que la nostra societat és una de les més místiques i supersticioses. Autor d'obres com 'Elogi del vianant' (2005) o 'La ciudad mentirosa. Fraude y miseria del Modelo Barcelona' (2007), Delgado ha defensat l'objecte de les recerques de l'antropologia religiosa, tot i que per a alguns despertin certs somriures, ha dit. "Malgrat que els antropòlegs ens interessem per temes irrellevants, no hi ha res d'irrellevant".

El
1er Seminari Interuniversitari d'Historiografia i Teoria Social: Pensar històricament en temps de crisi: Identitat, espai i memòria, es tancarà el proper mes de juny amb la xerrada de la investigadora de la UdL, Günes Orguz: Gènere, relacions d'explotació i teoria feminista. Anàlisi del passat, intervenció del present. En aquesta activitat formativa hi han participat Pau Viciano (Universitat de València), Ermengol Gassiot (Universitat Autònoma de Barcelona), Jordi Catalán (Universitat de Barcelona), Andreu Gines (Universitat Pompeu Fabra).

Més recursos

Galeria fotogràfica