Un projecte sobre patrimoni industrial de la UdL, seleccionat per Recercaixa

Jordi Martí-Henneberg rebrà prop de 97.000 euros per desenvolupar-lo en dos anys

Descarregar pdf
HennebergUdL-Recercaixa
El catedràtic de Geografia. FOTO: RecerCaixa
El catedràtic de Geografia de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Martí-Henneberg, rebrà prop de 97.000 euros del programa Recercaixa per desenvolupar un projecte d'investigació sobre el patrimoni industrial a Catalunya al llarg dels propers dos anys. Ha estat un dels 18 seleccionats d'entre 205 candidats a la convocatòria 2016 d'aquesta iniciativa de l'Obra Social ‘la Caixa’, que compta amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). Enguany es reparteixen un total de 1,6 milions d'euros.

El projecte El llegat mediàtic del Patrimoni Industrial: Aplicació de tècniques de mineria de dades sobre fons documentals històrics per reconstruir la història del patrimoni industrial català rebrà un total de 96.930€ per crear una plataforma amb suport cartogràfic, disponible a Internet, que integri bases de dades de diferents hemeroteques i biblioteques digitals. "L'objectiu és identificar i donar a conèixer el conjunt de notícies i material gràfic relatiu al patrimoni industrial a Catalunya des de 1880 fins a l'actualitat", explica Martí-Henneberg.

El mètode de cerca serà la lectura automàtica dels fons documentals dels mitjans de comunicació. Es podran així classificar i posar a disposició del públic les noticies relatives als elements patrimonials, tant els més reconeguts com els aparentment més discrets però significatius. Els usuaris – des d'investigadors fins a alumnes d'instituts -  podran estudiar la relació dels elements patrimonials amb la geografia, el creixement de la població i les xarxes de transport, entre d'altres elements.

En aquesta recerca liderada pel catedràtic de la UdL participen també experts de les universitats britàniques de Cambridge i Lancaster, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Les conseqüències de la violència masclista en les dones embarassades, els beneficis de la immigració en pobles petits o la gestió col·laborativa de la medicació són alguns dels temes rellevants que intentaran resoldre els investigadors seleccionats en aquesta convocatòria. Amb aquesta nova edició, i sumant-hi totes les anteriors des del 2010 fins al 2016, el programa RecerCaixa ha impulsat 157 projectes de 32 universitats i centres de recerca de tot Catalunya; als quals s'han destinat, en conjunt, 11,5 milions d’euros

En passades edicions, el programa Recercaixa ha donat suport a altres projectes d'investigació de la Universitat de Lleida, sobre temes com l'emigració, la diversitat cultural, la robòtica o la intel·ligència emocional.

Notícies relacionades