Un projecte recuperarà la memòria oral del paisatge de la Ribagorça
Coordinat per la UdL entrevistarà habitants de la comarca i analitzarà fonts documentals
Descarregar pdfRecuperar la memòria oral del paisatge de l'Alta Ribagorça i posar-lo a disposició de la societat a través d’un portal digital en accés obert, és l'objectiu del projecte de recerca InSitu: memòria del paisatge ribagorçà, una iniciativa del Centre d'Estudis Ribagorçans coordinada pel professor del departament de Filologia i Comunicació de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Suïls Subirà.
Aquesta investigació, una de les sis finançades per la Xarxa Vives d'universitats i l'Institut Ramon Muntaner a través dels seus ajuts anuals a la recerca Creu Casas Sicart, recorrerà el territori per estudiar, a partir de la toponímia de zones despoblades o semidespoblades, la memòria oral sobre indrets, camins, i patrimoni històric i natural, amb l’objectiu d’evitar que es perdi amb el pas del temps. Aquest recull es farà a partir d'entrevistes a habitants de la Ribagorça i de l'anàlisi de fonts documentals. A més de Suïls, l'equip d'investigació l'integren el geògraf i guia de muntanya, Oscar Aleman, i l'alumna del Grau de Filologia Catalana i Estudis Occitans de la UdL, Dúnia Pla.
La importància de la recerca, que rebrà 10.000 euros, recau també en recuperar recursos expressius en desús o en perill d’extinció, i posar-los a l'abast de tothom en un web. Per a l'equip promotor, aquesta informació serà molt útil a l'hora l’elaborar mapes i cartografies, per la didàctica en centres d’ensenyament secundari i universitari, entre altres aplicacions relacionades amb el patrimoni.
TEXT: Comunicació Xarxa Vives/Premsa UdL