Un estudi posa de manifest que les empreses de Lleida són massa petites

La càtedra Repsol UdL ha analitzat l'estructura empresarial de la demarcació

Descarregar pdf
catedrarepsolpymesLleidaUdL
D'esquerra a dreta: Capel, Ganau i Tarrés. FOTO: UdL

"A Lleida hi ha moltes empreses massa petites i això dificulta la dinamització del teixit empresarial i la competitivitat del territori". Així ho ha afirmat Joan Ganau, professor de la UdL i director de la Càtedra Repsol de competitivitat i desenvolupament regional de la Universitat de Lleida, durant la presentació de l'estudi: Estructura empresarial de la província de Lleida i els seus municipis, elaborat per Ganau, i els investigadors, Laura Capel, i Iban Tarrés.

La presència d'empreses grans, és a dir, que generen més de 100 milions d'euros anuals d'ingressos d'explotació, és un indicador de la competitivitat d'un territori, sobretot si tenen una llarga tradició o són d'origen local. A la demarcació de Lleida, menys del 2% de les empreses van generar un volum de negoci de 10 milions d'euros, o més, durant el 2013. D'aquestes, 14 en van generar més de 100 milions cadascuna, 4 de les quals van ser creades abans de 1965 (Agropecuària de Guissona, Olis Borges Pont, Cooperativa del Camp Ivars d'Urgell i Piensos del Segre).

Tot i que aquest 2% d'empreses representen el 60% del volum total de negoci de les empreses de Lleida, amb 8.302 milions d'euros (1.400 dels quals corresponen a la Corporació Alimentària Guissona), l'estructura empresarial de la província de Lleida està formada per empreses petites, amb una mitjana de sis treballadors, a les quals caldria ajudar a créixer per tal de fidelitzar-les al territori. "Es tractaria de fer més gran el que tenim i de donar suport a la innovació per fer més fort el nostre teixit empresarial", ha afirmat Ganau que, en aquest sentit, ha destacat la poca implantació a la província dels sectors innovadors, amb un pes de les activitats intensives en tecnologia i coneixement molt inferior a la mitjana catalana.

L'estudi presentat avui, que s'ha dut a terme a partir de les dades de la base Sistema de Análisis y Balances Ibéricos (SABI), ha fet palès que els sectors amb més empreses i treballadors de la província estan lligats a l'activitat comercial i de la construcció i immobiliàries (activitats tradicionals i poc innovadores) i que juntes sumen la meitat dels treballadors i el 40% de les empreses. El sector agroalimentari se situa en tercera posició quant a nombre empreses i de treballadors, la major part d'ells empleats a la Corporativa Alimentària de Guissona.

Malgrat la crisi dels darrers anys, l'estudi constata un cert dinamisme en empreses noves, ja que unes 7.000 persones treballen en empreses creades a partir de 2006, al voltant del 12% del total estudiat.

Més informació

L’ESTRUCTURA EMPRESARIAL DE LA PROVÍNCIA DE LLEIDA I ELS SEUS MUNICIPIS (RESUM EXECUTIU)