Un estudi posa de manifest que les empreses de Lleida són massa petites
La càtedra Repsol UdL ha analitzat l'estructura empresarial de la demarcació
Descarregar pdf"A Lleida hi ha moltes empreses massa petites i això dificulta la dinamització del teixit empresarial i la competitivitat del territori". Així ho ha afirmat Joan Ganau, professor de la UdL i director de la Càtedra Repsol de competitivitat i desenvolupament regional de la Universitat de Lleida, durant la presentació de l'estudi: Estructura empresarial de la província de Lleida i els seus municipis, elaborat per Ganau, i els investigadors, Laura Capel, i Iban Tarrés.
La presència d'empreses grans, és a dir, que generen més de 100 milions d'euros anuals d'ingressos d'explotació, és un indicador de la competitivitat d'un territori, sobretot si tenen una llarga tradició o són d'origen local. A la demarcació de Lleida, menys del 2% de les empreses van generar un volum de negoci de 10 milions d'euros, o més, durant el 2013. D'aquestes, 14 en van generar més de 100 milions cadascuna, 4 de les quals van ser creades abans de 1965 (Agropecuària de Guissona, Olis Borges Pont, Cooperativa del Camp Ivars d'Urgell i Piensos del Segre).
Tot i que aquest 2% d'empreses representen el 60% del volum total de negoci de les empreses de Lleida, amb 8.302 milions d'euros (1.400 dels quals corresponen a la Corporació Alimentària Guissona), l'estructura empresarial de la província de Lleida està formada per empreses petites, amb una mitjana de sis treballadors, a les quals caldria ajudar a créixer per tal de fidelitzar-les al territori. "Es tractaria de fer més gran el que tenim i de donar suport a la innovació per fer més fort el nostre teixit empresarial", ha afirmat Ganau que, en aquest sentit, ha destacat la poca implantació a la província dels sectors innovadors, amb un pes de les activitats intensives en tecnologia i coneixement molt inferior a la mitjana catalana.
L'estudi presentat avui, que s'ha dut a terme a partir de les dades de la base Sistema de Análisis y Balances Ibéricos (SABI), ha fet palès que els sectors amb més empreses i treballadors de la província estan lligats a l'activitat comercial i de la construcció i immobiliàries (activitats tradicionals i poc innovadores) i que juntes sumen la meitat dels treballadors i el 40% de les empreses. El sector agroalimentari se situa en tercera posició quant a nombre empreses i de treballadors, la major part d'ells empleats a la Corporativa Alimentària de Guissona.
Malgrat la crisi dels darrers anys, l'estudi constata un cert dinamisme en empreses noves, ja que unes 7.000 persones treballen en empreses creades a partir de 2006, al voltant del 12% del total estudiat.
Més informació
L’ESTRUCTURA EMPRESARIAL DE LA PROVÍNCIA DE LLEIDA I ELS SEUS MUNICIPIS (RESUM EXECUTIU)