Trobar una edafòloga 'desapareguda', un dels reptes per celebrar el Dia del sòl
Aquest joc d'escapada científic, dos conferències i un cinefòrum completen el programa
Descarregar pdfAquest escape room científic és una de les activitats organitzades per la Universitat de Lleida (UdL), amb el suport del Parc Agrobiotech, la Institució Catalana d'Estudis Agraris i la Societat espanyola de la Ciència del Sòl, per commemorar l'efemèride, que se celebra el 5 de desembre. Prèvia inscripció, les persones que vulguin solucionar els enigmes i trencaclosques relacionats amb els sòls i la geologia per poder localitzar Perfilina ho podran fer a l'edifici Agroliving Lab del Parc Agrobiotech, en sessions de matí (10h) i de tarda (16.30h).
El programa d'activitats s'enceta dimarts 26 de novembre a la tarda amb la conferència El sòl, un desconegut que trepitgem, que impartirà a l'Institut d'Estudis Ilerdencs la catedràtica d'Edafologia de la UdL, Rosa M. Poch, actual presidenta del Grup Intergovernamental Tècnic de Sòls de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).
La següent xerrada divulgativa, divendres 29, a l'Escola tècnica superior d'enginyeria agroalimentària, forestal i veterinària (ETSEAFiV) de la UdL, anirà a càrrec de Natalia Rodríguez, oficial de Terres i Aigües de la FAO. Rodríguez presentarà les accions de l'Aliança Mundial pel Sol de la FAO per millorar el maneig i l'ús sostenible d'aquest recurs limitat que és el sòl.
L'ETSEA també acollirà, el dia 28, un cine-fòrum al voltant de Ganado o Desierto (Francisco Vaquero Robustillo, 2023). L'objectiu d'aquest documental, nominat a set candidatures als darrers premis Goya, és mostrar com un bon maneig de la ramaderia és una solució real en la restauració dels ecosistemes i les economies rurals, ja que regenera pastures, sòls, boscos i aigua. Al debat posterior a la projecció hi participaran Daniel Villalba (UdL), Anna Pallí (IRTA), Rosa M Poch i Jaume Boixadera.