Trobar una edafòloga 'desapareguda', un dels reptes per celebrar el Dia del sòl

Aquest joc d'escapada científic, dos conferències i un cinefòrum completen el programa

Descarregar pdf
Scape Room científic: Perfilina i el misteri de l'edafòloga perduda
El joc de Perfilina. Foto: Delegació CSIC d'Aragó
Descobrir on es troba l'edafòloga Perfilina a partir de les pistes que conté el seu maletí de treball, és l'objectiu del joc d'escapada portàtil que arriba a Lleida els propers dies 10, 11 i 12 de desembre per commemorar el Dia Mundial del Sòl. Perfilina i el misteri de l'edafòloga perduda, és una iniciativa de la delegació del CSIC a Aragó per divulgar la ciència del sòl de forma amena i interactiva ideada pels investigadors Carmen Castañeda i Borja Latorre, de l'Estació Experimental d'Aula Dei (EEAD-CSIC).

Aquest escape room científic és una de les activitats organitzades per la Universitat de Lleida (UdL), amb el suport del Parc Agrobiotech, la Institució Catalana d'Estudis Agraris i la Societat espanyola de la Ciència del Sòl, per commemorar l'efemèride, que se celebra el 5 de desembre. Prèvia inscripció, les persones que vulguin solucionar els enigmes i trencaclosques relacionats amb els sòls i la geologia per poder localitzar Perfilina ho podran fer a l'edifici Agroliving Lab del Parc Agrobiotech, en sessions de matí (10h) i de tarda (16.30h).


El programa d'activitats s'enceta dimarts 26 de novembre a la tarda amb la conferència El sòl, un desconegut que trepitgem, que impartirà a l'Institut d'Estudis Ilerdencs la catedràtica d'Edafologia de la UdL, Rosa M. Poch, actual presidenta del Grup Intergovernamental Tècnic de Sòls de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).

La següent xerrada divulgativa, divendres 29, a l'Escola tècnica superior d'enginyeria agroalimentària, forestal i veterinària (ETSEAFiV) de la UdL,  anirà a càrrec de Natalia Rodríguez, oficial de Terres i Aigües de la FAO. Rodríguez presentarà  les accions de l'Aliança Mundial pel Sol de la FAO per millorar el maneig i l'ús sostenible d'aquest recurs limitat que és el sòl.

L'ETSEA també acollirà, el dia 28, un cine-fòrum al voltant de Ganado o Desierto (Francisco Vaquero Robustillo, 2023). L'objectiu d'aquest documental, nominat a set candidatures als darrers premis Goya, és mostrar com un bon maneig de la ramaderia és una solució real en la restauració dels ecosistemes i les economies rurals, ja que regenera pastures, sòls, boscos i aigua. Al debat posterior a la projecció hi participaran Daniel Villalba (UdL), Anna Pallí (IRTA), Rosa M Poch i Jaume Boixadera.