"Tornarem a batre rècord de trasplantaments aquest 2015"
Matesanz defensa la unitat de les autonomies per aconseguir millors resultats
Descarregar pdf
Espanya tornarà a assolir màxims històrics de donants i trasplantaments aquest 2015, atansant-se als 40 donants per milió de població (pmp). Així ho ha afirmat avui el creador i director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz Acedos, durant la seua investidura com a doctor honoris causa de la Universitat de Lleida (UdL). Matesanz ha defensat la solidesa del sistema "malgrat la crisi econòmica" que ha fet que els hospitals públics tinguin "menys personal i recursos que ara fa cinc anys". En aquesta línia, ha reivindicat com a "repte pendent" el relleu generacional en els equips de coordinació i trasplantament. "Els últims anys de crisi en què la contractació de metges joves s'ha vist reduïda al mínim han agreujat el problema", ha afirmat el director de l'ONT.
Malgrat totes les dificultats, Espanya continua liderant donacions i trasplantaments a nivell mundial, ha dit. El balanç del 2014 parla de 4.360 pacients trasplantats i una taxa de 36 donants pmp. Matesanz ha assegurat que "a punt d'acabar l'any ja podem dir que aquestes xifres se superaran clarament i arribarem a cotes que difícilment podíem imaginar fa anys". Tot plegat és fruit de la feina engegada al 1989 per aquest doctor madrileny. "Qualsevol ciutadà espanyol que ha necessitat un trasplantament per seguir vivint ha estat el ciutadà del món amb més possibilitat d'aconseguir-ho", ha afirmat. En aquest sentit, ha explicat que "som l'únic país en el que hi ha més pacients amb insuficiència renal crònica que han rebut un nou ronyó que no fent diàlisi".
Una de les claus de l'èxit, segons el nou doctor honoris causa, és la coordinació entre Comunitats Autònomes, hospitals i professionals. "Catalunya continua sent un dels motors més poderosos d'aquest sistema, però igualment s'ha beneficiat de les innovacions sorgides en altres punts de l'Estat", ha assegurat tot afegint que "si aquesta forma d'actuar s'hagués aplicat a molts altres aspectes de la nostra vida pública, tot aniria molt millor". Amb el mateix esperit col·laboratiu, Matesanz ha subratllat que "cap comunitat per sí mateixa aconseguiria ni de lluny els resultats quantitatius i qualitatius que aconsegueix anant amb les altres 16 en la mateixa direcció". Així, ha acabat el seu discurs dient que "tots guanyem quan anem units i els trasplantaments contribueixen dia a dia a demostrar-ho salvant milers de vides".
Rafael Matesanz (Madrid, 1949) és especialista en nefrologia. Creador i director de l'ONT, guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional 2010 juntament amb The Transplantation Society, també ha estat president de la Comissió de Trasplantaments del Consell d'Europa i assessor en matèria de trasplantaments de l'Institut de Medicina dels Estats Units. Actualment compatibilitza la seua tasca a l'ONT amb la presidència del Consell Iberoamericà de Donació i Trasplantaments. Autor de més de 500 articles i 100 capítols de llibres sobre nefrologia, trasplantaments i gestió sanitària, entre els guardons que ha rebut destaquen el Premi Rei Jaume I a la Medicina Clínica (1999), la Gran Creu de l'Ordre Civil de Sanitat (2006), el Príncep d'Astúries (2010) i la Medalla d'Or de Madrid (2014).
Aquests són alguns dels mèrits que ha destacat la padrina del nou doctor honoris causa, la professora de la Facultat de Medicina de la UdL i cap del servei de nefrologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Elvira Fernández. "Mèrits professionals lligats a valors humans que han impregnat la seua trajectòria", ha destacat. Fernández ha explicat que des de la creació de l'ONT ha Espanya s'han realitzat "més de 50.000 trasplantaments que suposen 7.700 segles de vida guanyats pels pacients". Per això, reivindica "que el model espanyol de trasplantaments persisteixi més enllà dels vaivens polítics. És responsabilitat de tots conservar i mantenir aquest sistema i col·laborar en el seu repte de continuar creixent".
De la seua banda, el rector de la UdL ha dit de Matesanz que "és un ser excepcional que ha fet una obra col·lectiva i al qual hem d'estar agraïts per sempre més". Roberto Fernández ha definit els trasplantaments com "un transvasament d'amor entre ciutadans" que "ens atansa a la civilització i ens allunya de la barbàrie". Per això, aquest doctorat honoris causa és també un guardó als valors de la generositat, la solidaritat i l'inconformisme, ha afegit. També ha reivindicat el manteniment del sistema sanitari públic com una prioritat de la gestió pública. Així, la inversió en aquest àmbit "és una exigència ètica per sustentar una veritable democràcia social".