La directora del MACBA obre el seminari d'educació i art africà
Elvira Dyangani reivindica el panafricanisme com a manera solidària d'entendre el món
Descarregar pdfElvira Dyangani Ose, que al 2021 es va convertir en la primera dona directora del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), ha estat l'encarregada d'obrir el IX Seminari d'educació intercultural i art africà, dedicat enguany a les visualitats colonitzades. Dyangani ha centrat la seua intervenció en el panafricanisme com una manera d'entendre i explicar el món des d'una perspectiva comunal i solidària única que abraça, a més de la política, l'art i la cultura africana.
La directora del MACBA ha fet un repàs a la historia i les figures claus del panafricanisme i la negritud i com aquests moviments engloben les manifestacions artístiques, que és converteixen en una filosofia i una obra social sorgida des del comunitarisme, ha dit. Precisament, Elvira Dyangani Ose, ha explicat que està treballant en un projecte amb l'Arts Institut of Chicago sobre la producció panafricana que es materialitzarà en una propera exposició al museu que dirigeix.
El Seminari, que ha tingut lloc a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (UdL), també ha comptat amb les intervencions de Christian Coffi Hounnouvi, professor de la Universitat de Nantes (França), que ha parlat de la necessitat de descolonitzar l'educació; i dels docents de la Universitat de Saragossa, Alfonso Revilla i Clara Inés Ocaña, les xerrades dels qual han versat sobre l'art contemporani negroafricà i el seu compromís.