La UdL, al nou centre de recerca en Ciberseguretat de Catalunya

Amb el grup de Criptografia i Grafs de l'EPS

Descarregar pdf
cybercat
Miret, a la dreta, amb la resta de caps de grups de recerca / Foto: Comunicació URV
El grup de recerca en Criptografia i Grafs (C&G) de la Universitat de Lleida (UdL) s'encarregarà de desenvolupar protocols de privacitat al nou Centre d'Investigació en Ciberseguretat de Catalunya, Cybercat. Coordinat per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), aplega un centenar d'experts d'aquestes universitats més l'Autònoma de Barcelona (UAB), la Politècnica de Catalunya (UPC), la Pompeu Fabra (UPF) i l'Oberta de Catalunya (UOC). Els principals objectius del nou centre, que s'ha presentat avui a Tarragona, són impulsar la recerca que es fa des de Catalunya en ciberseguretat i privadesa de la informació, reforçar la formació en aquest àmbit i enfortir les col·laboracions entre els diferents grups.


El Cybercat neix amb l'ambició de constituir-se com a referència a nivell nacional i internacional. L'objectiu és doble: minimitzar la informació que es recapta de l'usuari, per conciliar la seguretat i la privadesa; i dissenyar protocols de seguretat que siguin beneficiosos per a totes les parts (co-utilitat) "per tal que cap dels participants no estigui temptat de desviar-se'n". Això vol dir que "es basa en la confiança mútua, que totes les parts respecten els protocols perquè els hi resulten un benefici", expliquen des de la URV.

El C&G, liderat pel professor de l'Escola Politècnica Superior (EPS) Josep Maria Miret, desenvolupa diversos projectes per millorar els sistemes criptogràfics per "emmascarar" informació. La seua recerca se centra "en el disseny de protocols criptogràfics que garanteixen la privadesa i l'autenticació de la informació, mitjançant criptografia amb corbes el·líptiques per tal de treballar amb claus de mida molt més petita", explica Miret. També es dedica a "modelitzar i dissenyar xarxes d'interconnexió, com les xarxes socials, garantint la privadesa dels seus usuaris i facilitant l'anàlisi de la seua complexitat", afegeix el professor de la UdL.

Una de les línies de treball del Cybercat serà l'anonimització de dades, orientada a la creació de tecnologies que satisfacin els requisits del nou Reglament Europeu de Protecció de Dades, que entrarà en vigor a finals d'aquest mes de maig. El nou centre  també vol formalitzar i aprofundir la col·laboració en programes de doctorat i reforçar la formació d'alt nivell en aquests àmbits.