L'Aula de Poesia Jordi Jové prepara una antologia dels seus 25 anys
Amb obres d'escriptores i escriptors publicades a la col·lecció 'Versos'
Descarregar pdfCoincidint amb els 25 anys de l'aparició del primer volum de Versos, l'Aula de Poesia Jordi Jové de la Universitat de Lleida té previst publicar aquesta primavera una antologia amb poemes triats per les autores i els autors que han protagonitzat fins ara la seixantena de títols de la col·lecció.
Majoritàriament són escriptores i escriptors en llengua catalana i castellana, alguns dels quals s'han convertit en grans referents: Joan Margarit, Luis García Montero, Marta Pessarrodona, Luis Alberto Cuenca, Miquel de Palol, Francesc Parcerisas, o Antònia Vicens. Però també que escriuen en altres llengües com Xavier Rodríguez Baixeras, en gallec, Lora Crozier, en anglès, o Xiaohai, en xinès, publicats a Versos en castellà o en edició bilingüe.
Obrir la col·lecció a altres idiomes és un dels reptes de l'actual director de l'Aula de Poesia, el professor de la UdL, Julián Acebrón. "Estem preparant un poemari gallec-català de l'escriptora, Chus Pato, que ens vindrà a recitar les seues composicions a la UdL el mes vinent, i una edició bilingüe de la jove poetessa xinesa, Dai Weina", explica.
Sense oblidar els autors emergents ni tampoc els que mereixen més reconeixement, afegeix, Versos ha introduït algunes novetats: l'obra de músics com Pau Riba i Amaral i la inclusió en alguns volums d'un text introductori i un poema d'un autor local.
La col·lecció de la UdL, dirigida per Acebrón i coordinada pel docent i poeta Amat Baró, l'han il·lustrada fins ara diferents artistes lleidatanes com Laura Miró, Carina Álvaro, Alba Rivadulla, Rosa Franco, etc. A més dels poemaris, Versos també ha publicat l'antologia Inscrita en mi alfabeto (Jordi Jové), Vint-i-cinc flors del mal (Charles Baudelaire traduït per Pere Rovira), i Mahalta VI Festival Internacional de Poesia de Lleida.
Julián Acebrón, que va rellevar en la direcció el curs 2017-2018 al fundador de l'Aula de Poesia, el també professor de la UdL i escriptor, Pere Rovira, destaca la bona prospecció del panorama poètic que durant més de vint anys ha fet l'Aula en els recitals i les posteriors publicacions.
Creada al 1994 per afavorir el coneixement de la poesia actual i donar veu als seus autors, l’any 2004 va ser rebatejada com a Aula de Poesia Jordi Jové, en memòria del poeta i professor del departament Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la UdL, Jordi Jové (Lleida, 1954-2003). Amb motiu dels 25 anys de la seua posada en marxa, la Biblioteca del Campus 1 d'Octubre acull l'exposició bibliogràfica 25 anys Aula de Poesia Jordi Jové de la UdL. La mostra es podrà veure fins al proper 10 de març.