Reclamen que Constitució i Codi Civil s'adaptin a la Convenció de Nova York
La UdL celebra els 10 anys de l'acord sobre els drets de les persones amb discapacitats
Descarregar pdf"L'adequació de les nostres lleis a la Convenció de Nova York, després de deu anys, és encara, a dia d'avui, una assignatura pendent". Així ho ha manifestat la professora del departament de Dret Privat de la UdL, Dolors Toldrà, durant l'obertura de les jornades per commemorar aquest acord de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, que representen el 10% de la població mundial.
Tot i que la Convenció, ratificada per Espanya l'any següent, insta els Estats a prendre mesures legislatives per eradicar reglaments i pràctiques discriminatòries contra aquestes persones, falta modificar moltes lleis, inclosa la Constitució i el Codi Civil, ha explicat Toldrà.
La professora ha afegit que el Comitè sobre els Drets de les persones amb discapacitat de Nacions Unides ja li va fer a Espanya una recomanació al 2011 perquè revisés la legislació sobre el dret de sufragi que, només es pot privar, segons la convenció, en supòsits molt excepcionals. Només a Catalunya, ha dit, al voltant de 4.000 persones no poden fer-ho.
Les jornades, on hi han col·laborat la Fundació Aequitas, la Societat Catalana d'Advocats de família, i la Federació ALLEM, han abordat en diferents taules redones l'article 12 de la convenció sobre la capacitat jurídica; la concreció de mesures legals com l'assistència, els poders i l'auto-delació; i què suposa, pel que fa a drets, la incapacitació d'aquestes persones.
Durant l'acte d'inauguració, on hi ha participat també la directora del departament de Dret Privat, Mercè Serrano, el rector ha defensat la necessitat que la Universitat, a més de la docència i de la recerca, s'ocupi de lluitar contra les desigualtats socials i d'educar en valors.