Puy alerta de manca de recursos per al recanvi de professorat que es jubilarà
El Claustre aprova el darrer informe del rector per 90 vots a favor, 8 en contra i 8 abstencions
Descarregar pdfEl rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, ha mostrat avui la seua preocupació pels retards en el finançament de la reposició del Personal Docent i Investigador (PDI) que es jubila. "Si considerem els majors de 65 anys, en els 5 anys propers se'n podrien jubilar 521 de temps complet sobre un total de 665 que té la universitat. Uns números dramàtics", ha afirmat durant la presentació al Claustre del seu darrer informe anual de gestió, que ha estat aprovat per 90 vots a favor (85%), 8 en contra i 8 abstencions.
"La UdL està immersa en el recanvi del personal i serà crític disposar del finançament necessari i sostingut", ha destacat Puy. Amb el programa d'incorporació de talent universitari María Goyri, la Universitat de Lleida ha de contractar 42 lectors, dels quals 25 seran pagats pel Govern central durant els propers 6 anys i 17 els ha de finançar la Generalitat. "Els lectors pagats per l'Estat han d'estar contractats el juliol del 2025 si volem aprofitar els 6 anys de la subvenció estatal. Altrament, la UdL se n'hauria de fer càrrec fins que, a partir dels 6 anys, entrin a les transferències de la Generalitat", ha subratllat el rector.
Aquesta és una de les seues prioritats en la recta final del seu mandat. "Tinc la intenció de convocar eleccions a rector el proper 2025, i per tant entenc que aquest és el meu darrer informe al Claustre de la UdL", ha insistit Puy. En el balanç d'aquest any, el rector ha destacat el canvi dels Estatuts de la UdL i la "satisfacció d'haver reconduït les finances" del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari (Agrobiotech), "tancant una etapa d'angoixes per al parc i la pròpia UdL". En aquest sentit, el rector ha recordat el conveni amb la Paeria "que reconeix que el deute de la Universitat de Lleida en els préstecs fundacionals del parc és del 30% en comptes del 50% que es venia aplicant fins ara".
Jaume Puy també ha reivindicat més finançament per a la recerca de la UdL, fins arribar al "6% dels recursos que hi destini la Generalitat en programes com CERCA o ICREA, d'acord amb el pes demogràfic i econòmic que representem a Catalunya i al sistema universitari". En aquest sentit, el rector creu que "és una demanda justa perquè creiem que amb diners públics no s'han d'impulsar polítiques que agreugin el despoblament del territori", ha manifestat.
El rector també ha volgut resumir els seus mandats, "intensos i amb reptes rellevants" com la pandèmia de COVID, els "problemes pressupostaris severs" o la reforma de l'estructura departamental. "Vull donar-vos les gràcies per fer-me la confiança d'encapçalar el rectorat de la Universitat de Lleida. Ha estat un honor, però també un exercici de servei", ha conclòs Puy.
Les intervencions dels claustrals han tingut a veure amb noves places de professorat i promocions a catedràtics, el descontent del PTGAS Laboral amb la política de la gerència envers aquest col·lectiu i el reclam dels representants de l'estudiantat perquè es millorin les guies docents i l'atenció a l'alumant a les secretàries de centre.
A banda del balanç del rector, el síndic de greuges de la UdL, Jesús Gutiérrez, ha presentat l'informe de la sindicatura corresponent al 2023, any que va tramitar 20 queixes, les mateixes que al 2022. D'aquestes, 16 han estat plantejades per alumnat, 3 per personal docent i investigador i 1 per personal no docent. Els motius principals de les queixes van ser la matrícula i la preinscripció (5) i les avaluacions (4). També es va acudir a la Sindicatura, per exemple, per la impartició d'un nombre de classes en castellà que supera el fixat en la guia docent o perquè secretaries de centre no atenen l'estudiantat que no disposi de cita prèvia.
Del total de queixes formulades, 8 es van desestimar –una però, amb suggeriments de la sindicatura en el sentit de la queixa-, 5 es van arxivar per haver-se solucionat prèviament, 5 es van tramitar a favor de la persona demandant amb les recomanacions pertinents, 1 continua en procés, i una altra es va elevar a la Sindicatura de greuges de Catalunya.
Gutiérrez ha destacat "el retorn que tenen les recomanacions i suggeriments formulats per la Sindicatura que fan que, d’algunes resolucions es derivin actuacions evidents de millora en la mesura en que son viables", així com que algunes de les queixes arxivades ho son perquè han estat resoltes favorablement en via administrativa. El síndic de la UdL ha posat en valor la implicació del Consell de l'Estudiantat en queixes que afecten el seu col·lectiu i la posada en marxa de la Comissió de convivència que preveu la LOSU. D'altra banda, com ho va fer l'any passat, ha lamentat que "la mediació continuï inèdita, tot i que la mediació informal estigui aportant solucions alternatives".