Acabar amb el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta

Clam institucional en l'acte pel Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

Descarregar pdf
25N
L'acte ha tingut lloc a la Plaça Víctor Siurana. FOTO: Premsa UdL
"Prenguem partit per aturar d'una vegada per totes la principal vulneració dels drets humans de les dones i per acabar amb el seu últim responsable: el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta". Així finalitza el manifest que avui, la fotògrafa i supervivent de la violència masclista, Raquel Aznar Peña, ha llegit en l'acte per commemorar el Dia internacional per a l'eliminació de la violència masclista envers les dones que organitzen les institucions lleidatanes (Universitat, Ajuntament, Diputació de Lleida, Consell comarcal del Segrià, delegació de la Generalitat i subdelegació del Govern de l'Estat) i que enguany ha tingut lloc a la Plaça Víctor Siurana. 
 
Tant en la lectura de la declaració institucional, com en la conducció de l'acte -a càrrec de la professora de la UdL, Eva Martín-, s'ha insistit en la necessitat que, malgrat el creixent rebuig social a les violències masclistes, la lluita contra aquesta xacra estructural i omnipresent és responsabilitat de tothom. "Les violències masclistes no són un fet aïllat ni privat, són el principal problema de seguretat pública que té el país. No és un problema de les dones, és un problema de tota la societat". Segons dades del Grup d'anàlisi dels feminicidis de la Generalitat, aquest 2023 han mort assassinades 14 dones a Catalunya (2 a les comarques de Lleida), d'edats compreses entre els 18 i els 70 anys.
 
En l'acte, que ha aplegat prop d'un centenar de persones a la Plaça Víctor Siurana, s'ha insistit en el fet que amb el rebuig i la resposta institucional no n'hi prou. "Tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos; i massa sovint encara costa desprendre's dels estereotips sobre les víctimes i els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denúncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l'agressor". "El silenci i la inacció no són respostes neurals, sinó que donen suport a l'agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències". En aquest sentit el manifest convida tothom a denunciar públicament comportaments agressius, discriminacions i desigualtats, i sobretot a donar suport a les víctimes. 
 
El grup de polifonia vocal Silvestres Veus, integrat per Núria Garcia Salas, l’Heura Gaya Escué i Arantxa Broto Martínez, ha participat en aquest acte tot interpretant Cançó de pandero i La presó de Lleida.


MÉS INFORMACIÓ: