Projecte per impulsar les relacions intergeneracionals a la Facultat d'Educació

L'estrena oficial de Pro-Ries s'ha fet coincidir avui amb el Dia del Mestre

Descarregar pdf
dia del mestre
Un moment de la conferència de Núria Cardet. FOTO: FEPTS-UdL

Una conferència a càrrec de la mestra jubilada, Núria Cardet, i una taula redona amb ella, les mestres en actiu Lola Sánchez i Clara Pons, i Eloy Gonzàlez, estudiant del grau en Educació Primària de la Universitat de Lleida (UdL), han donat el tret de sortida oficial al Projecte Intergeneracional d'Educació Profigurativa (Pro-Ries) de la Facultat d'Educació Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la UdL. L'estrena oficial del projecte, que compta amb finançament de l'Agència catalana de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca i de la pròpia FEPTS, s'ha fet coincidir amb el Dia del Mestre, que se celebra avui.

Pro-Ries té com a objectiu fomentar les interaccions i l'aprenentatge entre generacions. En concret, entre professorat, estudiantat del centre i professionals de diferents edats. "No només volem combatre l'edatisme, és a dir, la discriminació per edat, sinó promoure la cohesió social, la inclusió i el respecte entre generacions", expliquen els professors de la UdL Fidel Molina i Joan Tahull, que gestionen aquest programa impulsat per l'equip de deganat de la FEPTS.

"La iniciativa neix de la necessitat d’intercanviar coneixement entre persones de diverses edats. Es tracta d'establir un nou contracte social que reconegui la diversitat d'edats com a un recurs pedagògic valuós, tot enriquint l'experiència educativa i fomentant el benestar emocional i social de tothom que participi, sense oblidar que la formació de professionals amb una consciència social i intergeneracional ajudarà a construir una comunitat més empàtica i col·laborativa", afegeixen.

El projecte es desenvoluparà en tres àmbits principals: activitats formatives, impuls a treballs de final i grau i de màster relacionats amb aquesta temàtica i seminaris teoricopràctics. Tot i que ja s'han realitzat algunes activitats en el marc del projecte, com un taller obert a la ciutadania durant la Setmana de la Ciència, ja tenen previstes converses intergeneracionals per a l'alumnat amb professionals -en actiu o no- dels diferents graus que s'imparteixen a la facultat; xerrades de professorat de la FEPTS ja jubilat, o cursos adreçats específicament al professorat universitari sobre relacions intergeneracionals o la metodologia Aprenentatge i Servei, on els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.