Primera instal·lació fotovoltaica est-oest a la UdL
És la més gran fins ara i produirà 227,1 megawatts hora a l'any
Descarregar pdfLa Universitat de Lleida (UdL) acaba de posar en marxa la primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest. Ho ha fet en una antiga pista poliesportiva que es trobava en desús al campus de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV). Són 739 metres quadrats de superfície de captació activa, amb una potència de 163 kilowatts pic (kWp) i una producció estimada de 227,1 kilowatts hora (kWh) anuals. Es tracta de la instal·lació més gran de les 15 que té en funcionament la UdL.
"Aprofitant una pista poliesportiva en terreny no edificable que es trobava en desús des que van entrar en funcionament les dos pistes noves d'aquest campus, hem intentat obtenir el màxim aprofitament energètic en l'espai disponible", explica el cap de la unitat d'Infraestructures, Nèstor Vallejo. "La doble orientació dels mòduls aconsegueix més densitat de producció, ja que les fileres de mòduls no es fan ombra unes a les altres", afegeix.
Aquesta darrera instal·lació fotovoltaica és un equipament d'autoconsum amb injecció zero, el que significa que tota l'energia generada es quedarà als edificis, sense que en cap moment hi hagi exportació d'electricitat a la xarxa. Ha suposat una inversió de 115.000 euros, dins de les actuacions en eficiència energètica que fa anualment la UdL, i donarà servei als edificis 1A, 1B, 2, 3 i 4 del campus.
La coordinadora tècnica de gestió energètica, Ester Jardiel, destaca que aquest model de doble orientació és "més aerodinàmic i amb uns indicadors econòmics i mediambientals millors que el d'orientació simple". Com a exemple explica que "en les condicions actuals, en un migdia laborable assolellat, la demanda elèctrica dels edificis afectats per aquesta instal·lació fotovoltaica és d'uns 160 kW dels quals un 85% provenen de l'autoconsum i el 15% restant, de la xarxa".
Les instal·lacions d'ETSEAFiV, incloent la Unitat Quirúrgica de Torrelameu, concentren el 46% de la potència fotovoltaica instal·lada a la UdL. En total, la Universitat de Lleida compta amb una superfície activa de plaques solars de 6.615 metres quadrats, que representen 1.099 kWp de potència instal·lada i una producció estimada de 1.615,3 megawatts hora (MWh) a l'any. L'energia generada suposa al voltant del 17,5% de la consumida per la UdL, que va ser una de les primeres universitats en apostar per la producció d'energia elèctrica solar, l'any 2008.
Amb les dos modalitats, exportació a xarxa i autoconsum, la universitat vol contribuir al canvi de model energètic i alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Quadre de totes les instal·lacions fotovoltaiques de la UdL