Peixos de mar a la Fortalesa dels Vilars
La UdL troba restes al pou-cisterna que indiquen comerç amb la costa
Descarregar pdf
El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha trobat restes de peixos de mar al pou-cisterna de la fortalesa dels Vilars d'Arbeca, a 60 quilòmetres de la costa. Concretament boga, xucla, moll i pagell que haurien arribat terra endins dessecats, salats, fumats o com a aliments processats (allec o gàrum). El descobriment planteja la possibilitat del comerç amb comunitats de la zona litoral i subratlla el poder adquisitiu del cabdill del poblat ibèric ilergeta, ja que al segle IV abans de Crist aquests eren productes de luxe. El GIP ha donat a conèixer les troballes coincidint amb la celebració del Cap de Setmana Ibèric.
El catedràtic de Prehistòria de la UdL, Emili Junyent, creu que el més probable -donat les dimensions de les petites restes- és que el peix arribés a Vilars en forma d'allec, la pasta que queda de filtrar el gàrum, una salsa de peix fermentat d'origen fenici, púnic o cartaginès que van popularitzar després els romans. "Aquest producte de luxe es consumia a la Fortalesa dels Vilars en ple segle IV a.C., quasi dos cents anys abans que es fes popular a la cuina romana. El cabdill iber l'adquiriria mitjançant el comerç a llarga distància a través dels mercats costaners", explica Junyent.