Pastures i 'unifeed' per a l'engreix ecològic de vedells
Un TFG de la UdL centra una jornada a La Pobla de Segur
Descarregar pdfL'alimentació de vacum amb unifeed, una barreja homogènia de farratges i diversos concentrats, presenta els millors resultats tant de velocitat d'engreix com de costos econòmics, incloent els d'oportunitat, i una bona qualitat de la carn. Tot i així, l'engreix amb pastura també és possible i ofereix bons resultats econòmics. Així ho assenyala un Treball Final de Grau (TFG) de Veterinària i Ciència i Producció Animal de la Universitat de Lleida (UdL), signat per Iris Bruning Segurado amb la tutoria del catedràtic Daniel Villalba. Els resultats del TFG s'han presentat aquest dilluns a l'explotació ecològica on s'ha dut a terme, Cal Tomàs de La Pobla de Segur, en una jornada sobre gastronomia i noves tendències ramaderes.
Iris Bruning ha realitzat el seguiment de 23 vaques i vedelles de diferents races, incloses Bruna del Pirineu, Salers i Gascona, dividides en tres grups segons la dieta: unifeed, pastura en un prat de raigràs i una combinació de pinso i farratge. Els creixements observats en grups alimentats amb farratges de qualitat com les barreges d'unifeed no difereixen en gran mesura de les màximes que s'aconsegueixen amb dietes basades en pinso i farratge, segons els resultats. A més, el greix intramuscular, associat a factors de qualitat, assoleix nivells similars. Quant a la pastura, "caldria estudiar detingudament el temps de rotació o el nombre d'animals de cada parcel·la per tal d’evitar que l'oferta d'aliment sigui insuficient abans de rotar els animals", explica l'autora del TFG.
De la seua banda, els responsables de Cal Tomàs destaquen que "utilitzar pastures i farratges dona una nova oportunitat als petits ramaders ecològics, tant pels seus costos com per la no dependència dels grans mercats. Amb uns costos d'engreix assumibles i no dependents, la rendibilitat de les petites explotacions és possible i allibera els ramaders de la dependència de la gran indústria".