Noves propietats prometedores pels residus vegetals
La UdL participa en un projecte transfronterer per aplicar-los a aliments i fàrmacs
Descarregar pdfEls extractes d'escorça de pi i de restes d'altres vegetals com l'oliva, la poma, el préssec, el cogombre i el pebrot vermell tenen potencials aplicacions en les indústries farmacèutica i alimentària per les seues propietats anticanceroses, antimicrobianes i antioxidants. Especialment el pi, que es pot utilitzar en begudes basades en sucs de fruita i recobriments comestibles, tant per a fruita com per a carn curada tallada. És la principal conclusió del projecte Interreg Sudoe REDVALUE de revalorització de residus vegetals, en el qual ha participat la Universitat de Lleida (UdL) al llarg de tres anys, amb l'equip de la catedràtica de l'ETSEA Olga Martín.
Liderat per l'Institut de Tecnologies Químiques Emergents de la Rioja (Interquímica), el projecte compta amb entitats espanyoles, franceses i portugueses. A banda d'Interquímica i la UdL, hi prenen part la Universitat de Saragossa, la Universitat de Perpinyà, la Universitat do Minho, l'Institut Viana do Castelo, Indulleida i la firma francesa Akinao.
Els investigadors han treballat amb polpes d'hortalisses i fruites de la indústria alimentària, escorça de pi procedent de neteges de boscos, i pinyolada i solatge residuals de la producció d'oli. L'objectiu tècnic ha estat l'estudi de les metodologies d'extracció i encapsulació d'aquests extractes que permetin la seua rendibilització com a additius amb propietats antioxidants, anticanceroses o antimicrobianes. Al Congrés CYTA-CESIA que va tenir lloc al maig a Lleó, l'equip d'Olga Martín va presentar una beguda basada en suc de poma amb extracte d'escorça de pi encapsula.
![Presentacin2](/export/sites/universitat-lleida/ca/serveis/oficina/.galleries/images/imatges-premsa4/Presentacin2.jpg)