Nou de cada deu persones titulades de la Universitat de Lleida (UdL) estaven ocupades al 2020, segons revela el
7è Estudi d'inserció laboral dels titulats i titulades universitàries de l'AQU (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya). Aquesta enquesta, feta durant el primer semestre de l'any passat a 25.319 persones -1.045 de la UdL- que van acabar els estudis universitaris fa tres anys, posa de manifest que la UdL supera lleugerament la mitjana d'inserció del sistema universitari català (SUC) pel que fa a graus i màsters, en un 1,7% i en un 0.6%, respectivament. La inserció de la UdL al primer semestre del 2020 era del 91,8% en graus, 92,3% en màsters i 93,8% en doctorat.
Quant a les graduades i graduats, ciències i enginyeries són les disciplines amb millor ocupabilitat en relació a la mitjana del SUC, a excepció d’agrícola, forestal i pesca on és més baixa, tot i que el seu índex d'ocupabilitat és del 91,5%. Humanitats i alguns subàmbits de socials és on hi ha una menor ocupació respecte al SUC, sent la mitjana d'inserció a la UdL del 77,8% per humanitats i del 90,5% per a socials i jurídiques.
Nou de cada deu graduats a la UdL realitzen com a mínim funcions universitàries a la seua feina, i sis de cada deu les específiques de la seua titulació, superant així la mitjana catalana en un 7,4%. Salut i socials, a excepció d'economia, presenten la major adequació, mentre que als subàmbits de filosofia i història i TIC són 3 de cada 10 i 4 de cada 10 qui ho fan, respectivament.
Pel que fa la jornada laboral, vuit de cada deu treballen a temps complet, un 100% dels graduats en ciències i un 80% en humanitats, essent salut l'àmbit on menys ho fan amb un 68,8%, un percentatge similar a la mitjana del SUC (69,6%). Quant al tipus de contracte hi ha una major inestabilitat contractual de les graduades i graduats de la UdL respecte a la mitjana catalana, un 46,5% de contractes fixes a la UdL per un 55,7% a Catalunya. Els subàmbits amb major estabilitat són TIC i economia, empresa i turisme, i els que menys, educació, comunicació, llengües i literatures i medicina i ciències biomèdiques.
Respecte els guanys bruts, augmenten les persones amb salaris superiors a 2.000 euros mensuals i es redueixen els 'mileuristes' respecte l'enquesta anterior. El salari brut de les graduades i graduats de la UdL se situa en 1.802 euros, un total de 276,8 euros per sota la mitjana del SUC.
Quant a titulades i titulats de màster, un 92,3% estaven ocupades al primer semestre del 2020. Els màsters de l'àmbit de la salut de la UdL obtenen una ocupabilitat superior en un 4,1% a la mitjana catalana, situant-se en un 98%, mentre que a l'altra banda, els d'humanitats i ciències tenen la inserció més baixa, el 77,8 i el 80% respectivament, la qual cosa suposa deu i nou punts per sota la mitjana del SUC. El nivell d'adequació (realitzar funcions específiques de la titulació) ha pujat catorze punts respecte l'anterior enquesta del 2017, situant-se al 64%, i superant així en 2,4% els valors del SUC.
D'altra banda, vuit de cada deu persones amb títol de màster de la UdL treballen a temps complet, una estabilitat lleugerament inferior a la mitjana catalana, a excepció de salut on els que treballen a temps complet, un 87,5%, supera en sis punts la del sistema universitari català. Pel que fa al tipus de contracte, creix la proporció de contractes fix dels titulats UdL, assolint el 56,8%, un nivell similar al del SUC que se situa en el 57,2%.
Els salaris de les titulades i titulats de màster a la UdL milloren respecte l'estudi de fa tres anys, passant del 42,4% al 46,8% el percentatge de persones que cobren més de 2.000 euros bruts mensuals. Ara bé, mentre que llengües i literatures és el subàmbit amb uns guanys per sobre del SUC (376,5 euros més), els titulats i titulades de màsters de TIC són els que perceben uns salaris més desiguals a la mitjana catalana, 1.560,3 euros per sota. Una titulada o titulat de màster de la UdL cobra 2.034,6 euros mensuals de mitjana, 288,2 euros menys que el salari mig del total titulats de Catalunya.
Pel que fa a doctorat, prop d'un 94% amb aquest títol de la UdL estan ocupades: un 65,6% a l'empresa, un 20,3% a la universitat i un 14,1% en altres centres de recerca. Un 42% fan funcions de doctor/a, deu punts per sota de la mitjana catalana (52%), sent a l'empresa el sector on l'adequació és menor. Només un 23,8% dels doctorats de la UdL (7 punts menys que al 2017) fa funcions de doctor al sector empresarial, deu punts també per sota la mitjana catalana.