Nou ICREA Acadèmia pel catedràtic de la UdL Flocel Sabaté

L'ajut està dotat amb 200.000 euros, repartits en cinc anys

Descarregar pdf
InternationalMeeting2015UdL1
Flocel Sabaté. FOTO: UdL
El catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Lleida (UdL), Flocel Sabaté, ha estat un dels 30 investigadors (18 homes i 12 dones) del sistema universitari català seleccionats en la dotzena edició dels ajuts ICREA Acadèmia de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).
 

Amb aquests ajuts, el Govern de la Generalitat de Catalunya reconeix la tasca investigadora del professorat que desenvolupa la seua activitat en alguna de les universitats públiques catalanes, amb la finalitat de contribuir a retenir el talent investigador del nostre país.

Aquest és el segon cop que el catedràtic de la UdL obté l'ICREA Acadèmia, el primer va ser en la convocatòria de 2015. L'ajut, dotat amb 40.000 euros anuals durant un període de 5 anys, permet al professorat seleccionat una dedicació superior a la recerca, tot reduint les seues tasques docents.
 
Flocel Sabaté dirigeix el Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals Espai, Poder i Cultura, format per medievalistes de les universitats de Lleida i la Rovira i Virgili procedents de les àrees d'Història Medieval, Història de l'Art, Filologia Hispànica i Filologia Catalana. Com a investigador ha estudiat la societat, el territori, les institucions i el poder en l'Edat Mitjana. professor a la UdL des del 1991, al 2014 va rebre el doctorat Honoris causa per la Universitat Nacional de Cuyo (Argentina).

Membre de la Societat Espanyola d'Estudis Medievals i de la Coordinadora de medievalistes europeus, al 2015 va ser nomenat membre numerari a la Secció Històrica-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Sabaté també ha presidit el “Forum for Medieval National Associations”, una entitat que coordina les associacions d'història medieval a nivell mundial.

Pel que fa a la resta de persones seleccionades: 5, estan adscrites a la Universitat de Barcelona; 8, a la Universitat Autònoma de Barcelona; 5, a la Universitat Politècnica de Catalunya; 7, a la Universitat Pompeu Fabra; 3, a la Universitat Rovira i Virgili; i 1, a la Universitat de Girona.

Per àrees de coneixement, 6, investiguen en ciències experimentals i matemàtiques; 8, en tecnologia i enginyeria; 5, ciències de la vida i la medicina; 6, en humanitats; i 5, enciències socials i del comportament (5). Amb les concessions de la convocatòria 2020, ja són 274 el total d’investigadores i investigadors del sistema universitari català que han obtingut ajuts ICREA Acadèmia en el marc d’aquest programa finançat pel govern amb 5 milions d'euros anuals.