Música de desarrelament i d'esperança en pro de les persones refugiades

'Llaços trencats', del Duo Athenea, és el proper concert a la UdL

Descarregar pdf
duo-atenea_3
Duo Athenea. FOTO: Ignasi Trapé
Obres que evoquen el sentit de desarrelament, la melancolia, el buit i la soledat, però també d'un cert bri d'esperança, amb una presència important de peces de compositores, dones, conformen el programa del proper concert del cicle Música a la UdL. Es tracta de Llaços trencats, a càrrec del Duo Athenea, demà passat, divendres, a les set de la tarda, a la Sala d'actes del Rectorat. Un concert que serà en benefici de l'associació Lleida pels refugiats, sorgida l'any 2016 per dignificar les condicions de vida de les persones migrades i refugiades.

Jordi Roure (viola) i Ònia Tomàs (violoncel) presenten un programa singular on entrellacen les vivències dels refugiats amb les obres musicals que interpreten. Són peces com Lullaby & Grotesque, de la compositora i violista londinenca, Rebecca Clarke; Tango per a dos, de la pianista alemanya, Ruth Schöntal; Duo per viola & cello II, de la pìanista i violinista canadenca d'origen rus, Sophie Carmen Eckhardt-Grammaté, o Exodus, de Jordi Roure. Totes les obres d'aquesta proposta, tenen una forta influència folklòrica i una àmplia riquesa de textures per a crear diferents i innovadores atmosferes musicals.

El Duo Athenea va néixer amb l’objectiu de promoure el patrimoni musical del segle XX, ple d’efectes tímbrics i de possibilitats interpretatives, d’una riquesa única i desconeguda en el repertori musical. Sobretot el de les dones compositores, també oblidades i silenciades en el món de la música, com ara Clarke, Schontal i Eckhardt-Grammaté.

Ònia Tomàs és titulada superior de violoncel a la Guildhall School of Music de Londres on també realitza el màster. Ha col·laborat amb orquestres com Camerata XXI, Barcelona sinfonietta, l'Oviedo Filharmonia, l'Orquesta Ciudad de Gijón i l'Orquestra Camera Musicae. Forma part de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell i és integrant del Quartet Matisse.

Jordi Roure, inicia els estudis musicals a l'Escolania de Montserrat i posteriorment, cursa el Grau superior a l'Escola Superior de Música de Catalunya i el Màster a l’Escola Hochshule für Musik und Tanz Köln, a Alemanya. Ha format part de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya i la Jove Orquestra Schleswig Holstein Orchestra. També ha col·laborat amb l’Orquestra de Cadaqués, la Simfònica de Madrid o la Nacional d'Espanya.