Minferri, protagonista d'una exposició a Juneda
El GIP de la UdL ha investigat tres dècades al jaciment prehistòric
Descarregar pdfEls resultats d'una dècada d'excavacions de la Universitat de Lleida (UdL) al jaciment de Minferri, a Juneda, es poden contemplar ara en una exposició de llarga durada al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP). La mostra, que inaugurarà aquesta tarda la consellera de Cultura de la Generalitat Sònia Hernández, incorpora restes arqueològiques, suports audiovisuals i la recreació d'una cabana. L'objectiu és que el visitant pugui endinsar-se en una comunitat que va viure al marge esquerre del riu Femosa fa més de 4.000 anys, entre el Neolític final (3400-3300 cal. aC) i l'edat del bronze (2050-1650 cal. aC).
Minferri. Les arrels de l'agricultura a Ponent és un projecte del Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP-ARQHISTEC) de la UdL, encapçalat per la catedràtica de Prehistòria de la UdL, Natàlia Alonso Martínez. La mostra inclou plànols i fotos de l'excavació; materials ceràmics, lítics, arqueobotànics (llavors) i de construcció; així com estris de producció metal·lúrgica, molins, i esquelets animals i humans.
Minferri és una aldea d'agricultors i ramaders formada per una agrupació de diferents cabanes construïdes amb materials peribles (com la fusta i els teixits) que podria estendre's unes 10 hectàrees. Tot i que la primera intervenció al jaciment la va fer al 1981 el professor de la Universitat de Barcelona Joan Maluquer de Motes, el gruix dels treballs els han dut a terme a partir de 1993 arqueòlogues i arqueòlegs de UdL, encapçalats pel desaparegut professor Joan B. López.
"En total s'han excavat més de 400 estructures entre sitges, fosses, restes de cabanes i de forns i llars en una extensió d'una hectàrea i mitja", explica Natàlia Alonso. L'element més espectacular en aquest context és la presencia de nombrosos dipòsits destinats principalment a l'emmagatzematge de cereals com el blat i l'ordi, i de farratges.
"El llegat d'aquest jaciment és immens, proporcionant informació sobre el tipus d'hàbitat de l'època i, de manera molt particular, sobre l'agricultura i la ramaderia", afegeix la catedràtica. De fet, "tot i que les excavacions van acabar el 2006, les troballes encara són objecte d'estudis actuals. Minferri forma part dels projectes del GIP-UdL, que hi aplica noves metodologies d'anàlisi i enfocaments interdisciplinaris renovats", destaca Alonso.
Aquesta és la segona exposició que es fa amb el material recuperat en aquest jaciment, després de la realitzada l'any 2001 amb el títol Colors de terra. La vida i la mort en una aldea d'ara fa 4.000 anys.
MÉS INFORMACIÓ:
Exposició Minferri. Les arrels de l'agricultura a Ponent
Minferri (Juneda, Garrigues): un nou tipus d’assentament a l’aire lliure a la plana occidental catalana, durant la primera meitat del segon mil·lenni cal. BC