Més de 220.000 euros en ajuts per a l'estudiantat
El Consell de govern aprova, entre altres, els d'habitatge i desplaçament
Descarregar pdfEl darrer Consell de Govern de la Universitat de Lleida (UdL) del curs 2022-23 ha aprovat avui cinc convocatòries d'ajudes destinades a l'estudiantat que en total sumen 227.000 euros, 116.000 de fons propis de la UdL. Per primer cop, la sessió s'ha enregistrat a través de l'eina Àudio Vídeo Acta. La implantació d'aquest sistema s'emmarca en un projecte del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), amb finançament del fons REACT-EU del programa Next Generation de la Unió Europea.
La nova eina Àudio Vídeo Acta, que ja utilitzen ajuntaments com ara el de Lleida i Tàrrega, funcionarà en quatre espais de la UdL: el Saló Víctor Siurana i la Sala de reunions del segon pis a l'edifici del Rectorat; l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, a Cappont; i a la Sala de graus de l'edifici 1 de l'Escola Tècnica d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària. El sistema permet gestionar la publicació de les sessions i de les actes en format digital i amb plena validesa legal.
Pel que fa a les ajudes, la convocatòria d'ajuts per a l'habitatge i el desplaçament està dotada amb 80.000 euros per donar suport econòmic a l'estudiantat amb amb domicili familiar fora de les seus de la UdL que manté una residència a Lleida o a Igualada o que s’hi desplaça amb freqüència. Les persones que hi optin han de complir uns requisits acadèmics (nota d'accés o crèdits superats) i econòmics (no superar el tram de renda familiar 1 establert per la Generalitat de Catalunya (beques Equitat) o l'equivalent corresponent a la beca general del Ministeri d'Educació i Formació Professional. Aquesta és la convocatòria pròpia de la UdL que rep el major nombre de sol·licituds, més de 750 sol·licituds cada curs acadèmic. El termini per a presentar-se restarà obert fins el 31 d'octubre de 2023.
Les beques per a situacions d'emergència econòmica, social o familiar de la UdL pretenen compensar l'alumnat que es trobi en circumstàncies que dificultin la seua evolució acadèmica i que no hagin pogut sol·licitar cap ajut. Inclouen ajudes per als crèdits matriculats durant el curs acadèmic 2023-2024, d'exempció dels recàrrecs associats a la morositat econòmica de la matrícula i d'altres tipus que pugui decidir la Comissió d'afers estudiantils, com per exemple per a material acadèmic. Amb una dotació global de 10.000 euros es poden sol·licitar fins al 28 de juny de 2024.
Quant als ajuts per a situacions econòmiques greus, amb un muntant total de 20.000 euros, cobreixen exclusivament els crèdits de primera matrícula. Els poden sol·licitar fins al 16 de febrer de 2024 els estudiants amb rendes baixes que passin per dificultats econòmiques greu i que hagin demanat la beca general del Ministeri o l'ajut AGAUR, a més de complir uns requisits acadèmics mínims. Els ajuts per a la formació i l'acreditació d'una tercera llengua, de nivell C1 o superior, per a estudiants de la UdL sumen 7.000€ i es poden demanar fins el 31 d'octubre. Finalment, les beques d'introducció a la recerca Banco Santander repartiran 110.898€ en 70 ajudes per a la iniciació de l'alumnat en la investigació i 5 per a estudiantat de grau amb la nota mitjana més alta que es matriculi en un màster oficial a la UdL. El termini per presentar la sol·licitud finalitza el 31 d'octubre.
El Consell de Govern també ha donat llum verda a la creació d'una nova càtedra universitat-empresa el curs vinent. Es tracta de la Càtedra Grup Vall Companys (GVC)–UdL Alimentació Sostenible, que estarà dirigida pel professor del departament de Ciència Animal de la UdL, Lorenzo Fraile.
D'altra banda, durant la sessió d'avui s'ha aprovat a la Normativa per a la selecció i contractació de places de professorat associat per adaptar-la a la Llei Orgànica del Sistema Universitari, que estableix la contractació indefinida d'aquests docents, sempre i quan es mantingui la seua activitat professional fora de l'àmbit acadèmic i la docència a impartir. Aquesta normativa, que ha estat acordada amb els agents socials, afecta les noves contractacions de professorat associat, que prèviament haurà d'haver superat un concurs públic.
També ha tirat endavant la modificació de la Relació de Llocs de Treball del PTGAS (personal tècnic, de gestió, administració i serveis) de la UdL.