Medalla Narcís Monturiol pel catedràtic de la UdL, Xavier Matias-Guiu

La Generalitat també atorga la Placa al Consorci de Biblioteques Universitàries

Descarregar pdf
matias-guiu
El catedràtic de la UdL també dirigeix l'IRB Foto:IRBLleida

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat concedir la Medalla Narcís Monturiol al catedràtic d'Anatomia Patològica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i director de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida-Fundació Dr.Pifarré (IRBLleida), Xavier Matias-Guiu; juntament amb altres 15 personalitats del país. El guardó reconeix la seua "contribució destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya". El Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), del qual forma part la UdL, també ha estat distingit amb una Placa Narcís Monturiol.

Nascut l'any 1958, Matias-Guiu és metge especialista en Anatomia Patològica. Va treballar a l'Hospital de Sant Pau i la Santa Creu de Barcelona i al New England Medical Center de la Tufts University als Estats Units. És catedràtic a la UdL, director del Servei d'Anatomia Patològica a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i director de l'IRBLleida. Està especialitzat en Patologia Molecular del Càncer Endocrí i Ginecològic. Entre altres guardons, compta amb el Premi Josep Trueta de Recerca de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (2009) per la seua activitat de recerca en Patologia del Càncer d’Endometri. Imparteix docència als estudis de Medicina, Ciències Biomèdiques i Biotecnologia de la Universitat de Lleida.

A banda del catedràtic de la UdL, també rebran la Medalla Narcís Monturiol Ramon Bacardit, Jaume Bertranpetit (UPF), Artur Bladé, Martine Bosman, Françoise Breton (UAB), Marta Cascante (UB), Miquel Duran (UdG), Jordi Galí (UPF), Antonio Gens (UPC), Jaume Llibre (UAB), Antoni Oliva (UAB), Josep Rizo (University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas), David Serrat (UB), Joan Maria Thomàs (URV) i Isabelle Vernos. Les entitats reconegudes amb la Placa són el CBUC, el Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la UAB i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB).

En edicions anteriors d'aquests guardons, que la Generalitat va instaurar l'any 1982, s'ha reconegut la tasca d'altres professors de la UdL:  Luisa F. Cabeza (catedràtica laboral de l'Escola Politècnica Superior) al 2012; Conxita Mir (catedràtica d'Història Contemporània), al 2009; Ramon Albajes (catedràtic d'Entomologia Agrícola) al 2002; Ignacio Romagosa (catedràtic de Producció Vegetal i Ciència Forestal) al 1998, i Enric Herrero (catedràtic de Microbiologia) al 1996.