Mayor Zaragoza, contra la hipocresia del 'primer món'

El rector proposarà un doctorat honoris causa per a l'exdirector general de la UNESCO

Descarregar pdf
mayorzaragozaUdL
Federico Mayor Zaragoza / Foto: UdL

"Anem a vendre armes i a fer negocis a altres països on no es respecten els drets humans, com a Aràbia Saudita, ens fixem disset objectius per al desenvolupament sostenible mundial (els anomenats Post-2015) sense dotar-los de cap finançament, explotem milions de persones només per obtenir més beneficis, destinem milers de milions a despesa militar i espacial, mentre diem que no en tenim per salut, alimentació i drets socials". L'exdirector general de l'Organització de les Nacions Unides per a l' Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), Federico Mayor Zaragoza, ha estat avui clar i català, amb accent tortosí inclòs, per denunciar la hipocresia de l'anomenat primer món, "especialista en mirar cap a un altre lloc", ha afirmat.

Qui fou director general de la UNESCO durant dotze anys ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència inaugural del Solidàrium2015 que coincideix amb la celebració de l'Any Europeu del Desenvolupament. Per a Mayor Zaragoza, el 2015 passarà a la història com un dels anys més insolidaris a nivell mundial no només perquè no es destinen diners als problemes socials i mediambientals "que són inajornables", sinó perquè no estem ajudant als que anteriorment hem explotat. Es referia així als milers d'immigrants que fugen de la fam, de la violència, "indignitats que en bona part hem provocat nosaltres", ha dit. Per la seua part, el rector de la UdL, Roberto Fernández, ha anunciat que proposarà que Federico Mayor Zaragoza sigui investit doctor honoris causa per la UdL.

Mayor Zaragoza, que actualment  presideix -entre altres- la Comissió mundial contra la pena de mort, ha tingut paraules molts dures per als presidents republicans dels Estats Units -Ronald Reagan i George Bush-, així com per a la primera ministra britànica Margaret Thatcher "que van substituir els valors humans per valors borsaris" i també contra la implantació del sistema neoliberal globalitzador. S'ha referit a "la tirania i el disbarat" que és el Banc Mundial i ha explicat l'anècdota de com va fer fora una delegació d'aquest organisme del seu despatx. Ha volgut recordar als presents que els Estats Units és l'únic país del món que no ha signat la Convenció dels drets dels infants de l'ONU, i que de les 85 persones que acaparen més riquesa que la meitat de la humanitat, 62 són membres del Partit republicà nord-americà.

El creador i president de la Fundació per a una Cultura de Pau ha recordat que la societat del benestar només la gaudien un 18% de la humanitat i que les retallades no han servit per igualar la gent sinó perquè encara hi hagin més diferències. Ha instat les universitats a ser el motor de la solidaritat "perquè la solidaritat intel·lectual i moral hauria de ser consubstancial en els universitaris. "Si no creiem en què tots els éssers humans som iguals en dignitat i drets, ja podem plegar", ha afegit.

Doctor en Farmàcia i catedràtic de Bioquímica a la Universitat de Granada, de la qual n'és rector "a perpetuïtat", Mayor Zaragoza va ser conseller d'Adolfo Suárez i de Mijail Gorvachov. Membre de Club de Roma, de l'Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, de la Acadèmia Russa de Ciències, cofundador del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, compta amb nombroses publicacions científiques, poemaris i assajos, com ara Tiempo de acción (2008) i La fuerza de la palabra (2005). Precisament, l'exdirector general de la Unesco ha acabat la seua conferència defensant "la transició de la força a la paraula com a solució per canviar el món".

La xerrada inaugural del Solidàrium, prevista anteriorment en un altre espai, ha tingut lloc a l'Aula Magna del campus de Ciències de la Salut, canvi que va provocar que uns dels organitzadors de la trobada, la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida, abandonés l'organització, perquè la decisió va ser presa al marge de la seua opinió, segons expliquen.

Més continguts

Galeria fotogràfica