Materials naturals per reduir el consum energètic dels edificis

La UdL testarà els prototips d'un projecte europeu dotat amb 4,6 milions

Descarregar pdf
biobuild1
D'esquerra a dreta: Borri, De la Fuente i Cabeza a Uppsala / Foto: GREiA UdL
Implementar materials d'origen biològic que millorin l'emmagatzematge tèrmic als edificis i ajudin a reduir el consum d'energia és l'objectiu d'un projecte internacional en el que participa el grup de recerca GREiA de la Universitat de Lleida (UdL). Finançat amb més de 4,6 milions d'euros per la Unió Europea en el marc del programa Horizon Europe i coordinat per la Universitat Sueca de Ciències Agràries, Biobuild acaba d'arrencar aquest mes de gener i tindrà una durada de quatre anys. La iniciativa compta amb socis de 7 països.
 
El projecte implementarà materials de canvi de fase amb una base orgànica en fusta per utilitzar-los en parets i paviments d'edificis. El personal investigador de la UdL, liderat per la catedràtica laboral de l'Escola Politècnica Superior Luisa F. Cabeza, s'encarregarà de testar la practicitat i eficiència de les noves tecnologies desenvolupades a través de dos cases de fusta que arribaran des de Suècia; una, amb els nous materials i l'altra, amb l'aïllament tradicional, per poder-les comparar. El pressupost assignat frega els 700.000 euros.
 
"Aquest projecte representa un pas significatiu en pràctiques de construcció sostenibles i tecnologies d'edificis eficients des del punt de vista energètic", destaca Cabeza. L'objectiu és implementar l'augment de la inèrcia tèrmica de l'edifici, per a conservar la temperatura a l'interior, utilitzant productes naturals i millorant tant l'eficiència energètica com la sostenibilitat dels materials utilitzats. "Així també promovem la circularitat que avui dia és un requisit fonamental en el sector de la construcció", afegeix la investigadora.
 
A la reunió inicial del projecte, celebrada a la ciutat sueca d'Uppsala, han assistit els investigadors de la UdL Luisa F. Cabeza i Emiliano Borri, amb el president de la Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís de la Fuente i Pascual.
 
A banda de la UdL i la Universitat Sueca de Ciències Agràries, al projecte Biobuild participen la Universitat d'Anvers (Bèlgica); la  Universitat de Recursos Naturals i Ciències de la Vida (Àustria); el Consell Nacional de Recerca d'Itàlia; la Universitat de Pàdua (Itàlia); Associació d'estàndards de Romania; i les empreses sueques Byggelit, Pervanovo Invest AB i Extrahuset; MOGU (Itàlia), RTDS (Àustria) i PCM Group (Regne Unit).