L'excés de vitamina D causa calcificació arterial

Segons la recerca de l'IRBLleida i la UdL que es dóna a conèixer el Dia Mundial del Ronyó

Descarregar pdf
L'augment descontrolat de l'activació de vitamina D afavoreix l'enduriment de les artèries o calcificació vascular en els malalts renals, un fenomen freqüent que s'ha relacionat amb les causes de les malalties cardiovasculars. Així ho posen de manifest dos articles publicats per professors de la Universitat de Lleida (UdL) i investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida-Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) a les revistes internacionals Plos One i Journal of Bone and Mineral Research que es donen a conèixer coincidint amb el Dia Mundial del Ronyó.

Les descobertes del Grup consolidat de recerca Translacional Vascular i Renal de la UdL - liderat per la directora de l'IRBLleida i professora titular de la UdL, Elvira Fernández, i pel també professor de la UdL José Manuel Valdivielso- assenyalen que la vitamina D, tant activa com inactiva, té efectes potencialment nocius i que els metges han de fer un seguiment continu dels tractaments.

La vitamina D ajuda a absorbir el calci i permet la formació dels ossos en els infants. Els pacients amb malaltia renal crònica presenten una disminució dels nivells de vitamina D, responsable també del desenvolupament de complicacions secundàries, com ara l'hiperparatiroïdisme, que produeix la desmineralització de l'os i augmenta el risc de fractures. Per aquesta raó, és una pràctica comuna el tractament d'aquests pacients amb vitamina D activa (calcitriol) o inactiva (calcidiol). 

Els investigadors han realitzat recerca in vitro (amb ratolins) per veure els efectes de la vitamina D en el tractament de l'hiperparatiroïdisme i les seues conseqüències. Treballen en la identificació de dianes terapèutiques que puguin alentir o, fins i tot, revertir la calcificació vascular, que pot conduir a la hipertensió la insuficiència cardíaca.

La notícia es dóna a conèixer coincidint amb el Dia Mundial del Ronyó, que se celebra cada segon dijous del mes de març. Enguany, el lema de la commemoració és "La malaltia renal i l'obesitat. Estil de vida saludable per uns ronyons sans". El 10 % de la població mundial pateix malaltia renal crònica i l’obesitat és un factor de risc per desenvolupar-la.Text: Comunicació IRBLleida / Oficina de Premsa UdL