La segona rubinada més mortífera de Catalunya compleix 150 anys

La UdL commemora la riuada de Santa Tecla amb xerrades a cinc localitats que la van patir

Descarregar pdf
Limnimarca 1874 a l'Espluga de Francolí1
Limnimarca de la riuada a l'Espluga de Francolí. FOTO: Carles Balasch
La nit del 22 al 23 de setembre d'enguany es compleixen els 150 anys de la rubinada de Santa Tecla de 1874, el segon episodi de crescudes més mortífer a Catalunya després de l’aiguat de 1962 al Vallès. La rovinada de Santa Tecla,  que va causar 575 víctimes en molt poques hores -300 a la comarca de l'Urgell- va afectar principalment les conques del Corb, Sió, Ondara, Francolí i Set.

Amb motiu del seu 150è aniversari, un equip d'investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb experts en riuades de les universitats Politècnica de Catalunya (UPC), Autònoma de Barcelona (UAB) i del l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IDAEA.CISC), ha organitzat un cicle de conferències divulgatives en algunes de les poblacions més afectades: Guimerà, Agramunt, Montblanc, Cervià de les Garrigues i Tàrrega, la localitat amb més víctimes mortals, més de 200.

Els actes de commemoració de la rubinada de Santa Tecla pretenen "ser un recordatori històrics en els municipis que en van ser protagonistes i difondre els coneixements que s’han anat generant després de diversos estudis multidisciplinaris sobre aquest tipus de processos d'hidrometeorologia, per tal de proporcionar-ne una visió actualitzada i integrada", explica Carles Balasch, professor honorari de la UdL. Les xerrades aniran a càrrec del propi Balasch, Jordi Tuset (UdL), Feliu Isard (estudiós de les riuades), Mariano Barriendos (IDEAE-CSIC), David Pino (UPC) i Josep Barriendos (CREAF-UAB)

El programa s'inicia divendres 20 de setembre amb una xerrada a Guimerà i finalitza el 24 amb una altra a Cervià de les Garrigues. Inclou, a més de la resta de conferències a Agramunt (21 de setembre), Tàrrega (22) i Montblanc (23), la presentació del llibre La rovinada de Santa Tecla de 1874: història gràfica (Garsineu Edicions 2024), d'en Feliu Izard. Es tracta d'un recull d'imatges de les limnimarques de la rovinada (marques del nivell màxim de les aigües en una crescuda), que s'acompanyen de textos explicatius.
 

A Tàrrega, en finalitzar la xerrada, la commemoració de la riuada es traslladarà al carrer. Al migdia hi haurà un seguici popular pels carrers de la vila amb el Cacauero, un personatge que recrea un heroi targarí real. Pau Farrés i Majoral, venedor de cacauets, va salvar de morir ofegades més de quaranta persones durant la rubinada de Santa Tecla. L'associació cultural Guixanet de Tàrrega va recuperar-ne la història amb un cercavila l'any 2015.