La càtedra Turó de la Seu Vella premia un treball sobre el claustre

L'Associació d'Amics del monument reconeix la tasca de l'exdirectora, Eva Martín Fuentes

Descarregar pdf
premis seu vella
Tots els guardonats / Foto: J.I. Rodríguez (Amics de la Seu Vella)

Un treball final de grau (TFG) sobre el claustre de la Seu Vella, obra del graduat en Història per la Universitat de Lleida (UdL) Pol Ferraz Ferró, ha estat el guanyador del 3r Premi Mossèn Jesús Tarragona que atorga la càtedra Turó de la Seu Vella de la UdL. El guardó s'ha lliurat aquest divendres en el marc dels Premis Seu Vella 2024 que promou l'Associació Amics del monument. Aquesta entitat també ha concedit la Distinció 2024 Individual a la professora de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL i exdirectora de la càtedra del turó, Eva Martín Fuentes.

Tutoritzat pel professor d'Història Medieval Joan J. Busqueta, el TFG titulat El claustre de la Seu Vella: espai i simbologia estudia els enterraments situats en aquest pati porticat. Amb l'ajuda de l'anàlisi heràldica, desxifra les identitats que s'amaguen darrere els escuts gravats a la pedra que rodeja l'espai claustral, enriquint la comprensió de l'herència cultural i reivindicant la importància de la simbologia en la història.

El jurat format pel president de l'Associació Amics de la Seu Vella, Joan Ramon Gonzàlez; el director de la càtedra, Guillem Roca; la secretària de la mateixa, Núria Preixens; i el membre del consell científic Francesc Fité ha valorat molt positivament "les aportacions que es realitzen sobre un aspectes encara poc estudiats en l'actualitat com són l'espai funerari, l'epigrafia i l'heràldica al voltant del claustre de la Seu Vella. També s'ha tingut en compte la transdisciplinarietat del treball que combina fonts arqueològiques, heràldiques i documentals per explicar el desenvolupament dels enterraments en aquest espai".

D'altra banda, la Junta Directiva de l'Associació Amics de la Seu Vella de Lleida ha decidit per unanimitat atorgar la Distinció 2024 Individual a la professora de la UdL i primera directora de la càtedra del turó, Eva Martín, "per haver dirigit amb entusiasme, dedicació i eficàcia els primers anys de la càtedra, l'existència de la qual ha donat resposta a una evident necessitat de la implicació formal de la nostra prestigiosa Acadèmia en la millora del coneixement científic del nostre més emblemàtic conjunt monumental".

En categoria col·lectiva ha guanyat l'Institut Samuel Gili i Gaya pel projecte Espaia't 360: Lleidatanejar. La Seu Vella, itineraris ocults.