La càtedra AgroBank de la UdL premia un treball sobre salmonel·losi en porcs

Rita Vaz, de la Universitat de Castella-la Manxa, rep el guardó 'La ciència en femení'

Descarregar pdf
premi TFM AgroBank_lliurament
Lliurament del premi / Foto: Càtedra AgroBank UdL
Un Treball Final de Màster (TFM) de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) sobre salmonel·losi en porcs ha guanyat la quarta edició del premi La ciència en femení, que atorga la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL). Rita Vaz Rodrigues, del màster en Investigació Bàsica i Aplicada en Recursos Cinegètics de la UCLM, ha rebut el guardó, dotat amb 3.000 euros, en el marc de la Fira Alimentària de Barcelona. El TFM, amb el títol Evaluación de la protección inespecífica de un inmunoestimulante basado en Mycobacterium bovis inactivado por calor frente a la infección por Salmonella Choleraesuis en cerdos, s'ha imposat entre un total de 66 treballs procedents d'arreu de l'Estat espanyol, 53 més que l'any passat.
 
Les candidatures han arribat majoritàriament des d'Andalusia (29), seguida per la comunitat de Madrid (13) i Navarra (5). Les universitats de Castella-Lleó, Castella la Manxa, la Comunitat Valenciana, Catalunya i Galícia han presentat 3 treballs cadascuna. Clouen el llistat Extremadura (2), Múrcia (1) i el País Basc (1). De tots aquests treballs, el jurat va elegir 6 finalistes i, finalment, el guanyador.
 
El TFM de Rita Vaz aprofundeix en l'eficàcia d'un estimulant del sistema immunitari basat en Mycobacterium bovis inactivat per calor (HIMB) contra la tuberculosi per a protegir els porcs amb salmonel·losis. Explora així el concepte d'immunitat entrenada, que origina una protecció creuada inespecífica davant un gran nombre de patògens.
 
El treball, realitzat amb vint-i-quatre garrins femelles dividides en tres grups, conclou que la vacunació amb HIMB és eficaç per a reduir els símptomes clínics, limitant l'augment de la temperatura i la pèrdua de pes en animals infectats amb Salmonella Choleraesusis, millorant el seu benestar i minimitzant potencialment les pèrdues econòmiques. 
 
Tot i que aquest mètode no ha funcionat per limitar la colonització de teixits per part del bacteri, els porcs immunitzats amb HIMB mostraven lesions pulmonars menys greus. L'autora del TFM assegura que la immunització amb HIMB podria tenir també efectes beneficiosos a nivell clínic, patològic i immunològic enfront d'altres patògens bacterians en porcí, obrint la porta a futures recerques.
 
Vaz, al laboratori / Foto: UCLM
 
El Premi La ciència en femení té com a objectiu donar visibilitat a les dones científiques i fomentar la igualtat de gènere en les ciències. A l'acte de lliurament, a més de la guardonada, han assistit la vicerectora de Transferència del Coneixement de la Universitat de Lleida, Olga Martín Belloso; el director de la Càtedra AgroBank de la UdL, Antonio J. Ramos; el director d'AgroBank, Jaime Campos; i el director de Xarxa d'AgroBank, Carlos Seara Diéguez.

 
 

MÉS INFORMACIÓ: