La UdL vol mesurar si jugar a escacs millora el rendiment acadèmic

Partida simultània d'infants i universitaris amb motiu de la presentació d'"Els escacs a l'escola"

Descarregar pdf
escacsUdL2014
Josep Oms, a la partida simultània amb escolars de primària i alumnat universitari. Foto: UdL

Quantificar si practicar escacs s'associa significativament a la millora del rendiment acadèmic en disciplines com l'enginyeria, les matemàtiques, la ciència i la tecnologia -el que s'anomena nucli curricular STEM-, és l'objectiu d'una recerca que té previst posar en marxa enguany la Càtedra d'Escacs, Educació i Desenvolupament Cognitiu de la Universitat de Lleida.

Àngel Blanch, director d'aquesta càtedra de la qual també en forma part la Universitat de Girona, ha explicat que es farà un estudi pilot entre uns 1.500 alumnes de Secundària de Lleida per mesurar si la pràctica d'aquest esport té una incidència clara en el rendiment acadèmic de les matèries anteriorment esmentades.

La recerca, que compta amb un ajut de la Diputació de Lleida, es farà en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament, amb qui la UdL ha d'acabar de perfilar, entre d'altres, l'àmbit territorial de l'estudi i el nombre de participants.

Aquesta recerca servirà de punt de partida per a un estudi més ampli que consistirà en mesurar quina haurà estat la incidència de la pràctica dels escacs en el rendiment acadèmic dels escolars de primària que actualment segueixen el programa "Els escacs a l'Escola" quan arribin a Secundària.

"Els escacs a l'Escola", és un programa iniciat el curs 2012-2013, impulsat pel departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, les universitats de Lleida i Girona, i la Federació Catalana d'Escacs. Es tracta d'introduir aquest joc a les escoles d'infantil i primària com a eina educativa per a desenvolupar competències, valors i habilitats.

Avui, la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, ha acollit la presentació del projecte per al curs 2014-2015, amb una partida simultània d'alumnat de primària del Col·legi Sant Jaume-Les Heures i d'estudiants universitaris amb el gran mestre internacional d'escacs, Josep Oms.

També hi han assistit, el delegat del serveis territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, la degana de la facultat, Maria Pau Cornadó, docents del Col·legi Sant Jaume-les Heures i de la Federació Catalana d'Escacs.