La UdL premia la recerca de batxillerat i cicles formatius

Les noies acaparen la majoria de premis i mencions

Descarregar pdf
premis recerca secundària
Les persones premiades, amb els tutors i tutores / Foto: UdL

Una quarantena de joves -24 noies i 15 nois - han rebut aquest divendres els premis i mencions que la Universitat de Lleida (UdL) atorga anualment al treballs de recerca (TdR) de batxillerat i cicles formatius de grau superior. Les dones immigrades marroquines a Catalunya, la revalorització del pinyol de préssec o la paqueteria amb furgonetes elèctriques són algunes de les temàtiques dels estudis reconeguts en aquesta vint-i-unena edició a la qual s'han presentat 188 projectes, 14 més que l'any passat.

Els treballs han arribat des de 68 centres educatius d'arreu de Catalunya, 16 més que en l'anterior convocatòria. La majoria dels TdRs provenen de les comarques de Ponent, encapçalades pel Segrià (102 TdR), el Pla d'Urgell (12), la Noguera (7) i les Garrigues (7). Però també se n'han rebut des de les províncies de Tarragona (22), Barcelona (19) i Girona (4). El centre que ha aconseguit més reconeixements enguany ha estat l'Institut Màrius Torres, amb tres premis i dos mencions; seguit pel Joan Oró, amb dos premis i tres mencions; i l'Institut Samuel Gili i Gaya i el Col·legi Maristes, amb dos premis i una menció cadascun.

Convocats pel vicerectorat d'Estudiants i Ocupabilitat, amb el patrocini del Consell Social de la UdL i el suport de la Unitat d'Informació i Orientació Universitària, aquests guardons s'organitzen en nou àrees temàtiques. Les cinc generals són salut i nutrició; juridicoeconòmica i turisme; educació, psicologia i treball social; tecnològica; agroalimentària, agroalimentària, biotecnològica, veterinària i forestal; i arts i humanitats. Les tres específiques se centren en gènere; cooperació i desenvolupament; i acció climàtica.

L'estudiantat guanyador obté la matrícula gratuïta de primer curs en un grau dels centres propis de la UdL, fins a un màxim de 1.200 euros, a més de 200€ en metàl·lic. Tant l'alumnat que no es matriculi a la Universitat de Lleida com el que ha obtingut alguna menció rep un diploma.

L'acte de lliurament, encapçalat per la vicerectora d'Estudiants i Ocupabilitat, Montse Rué, i el president del Consell Social de la UdL, Delfí Robinat, ha tingut lloc a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, al campus de Cappont.

Llistat dels TdRs premiats (9 noies i 6 nois):

·
Acció climàtica: FEPSA: Projecte i disseny d'una central fotovoltaica, de Joel Jofre Murillo (Institut Màrius Torres).
· Agroalimentària, biotecnològica, veterinària i forestal: Avaluació de la vegetació i l'estrès hídric en diversos climes, de Júlia Morente Alcober (Institut Lluís de Requesens, Molins de Rei) i Revalorització del pinyol de préssec, de Daniel Sastre Martín (Col·legi Maristes).
·  Arts i humanitats: La formació de la Cooperativa Agrícola Pràctica de Lleida. L'Agrícola Pràctica entre els anys 1902-1945, de Pol Vila Vives (Institut Màrius Torres) i Picking a violin: debunking controversies, de Maria Súria Villacampa (Col·legi Maristes).
· Cooperació i desenvolupament: La globalització com a futur?, de Judit Gibert Cervello (Institut Màrius Torres).
· Educació, psicologia i treball social: El bosc: un camí per a la salut, de Blau Urbiola Torrobella (Institut Joan Oró) i Matemàtiques Emblemàtiques, de Biel Costa Bou (Institut Joan Oró).
· Genere: Caminant cap a Occident: Estudi de les dones immigrades marroquines a Catalunya, d'Abril Roure Carnicé (Institut Torrevicens)
· Juridicoeconòmica i turisme: Carmen. El disseny d'una campanya publicitària digital, d'Ainhoa Gregori Tena (Institut Samuel Gili i Gaya) i Marc normatiu laboral de la república popular de la Xina: Qüestions teòriques i realitats pràctiques, de Jana Aquilué Arbós (Escola Sant Nicolau, Sabadell).
· Salut i nutrició: Atròfia muscular espinal. Estudi de les alteracions cel·lulars implicades en la degeneració de les motoneurones i de l'eficàcia del tractament amb oligonucleòtids antisentits, de Blau Martin Cordero (Institut Manuel de Montsuar) i Revealing the tumoural phenotype. Characterization of tumoural and non-tumoural cell lines: Proteins as markers of their behaviour, d'Ainhoa Felip Berengué (Lestonnac).
· Tecnològica: Paqueteria i furgonetes elèctriques: un futur possible?, de Sergi Barios Bergua (Escola Vedruna, Balaguer) i Química BIC: una anàlisi experimental, Ot Serra Fernández (Institut Samuel Gili i Gaya).

Llistat de mencions (15 noies i 9 nois):

Fent Passes Cap al Futur, de Miquel Edmond Victor Socias (Institut Joan Oró); Una visió innovadora per un món en canvi, de Marta Tejedor Martínez (Col·legi Episcopal); Control ecològic de la parasitosi per Varroa Destructor de l'abella mel·lifera negra iberiensi, de Maria Lapuente Villanueva (Institut Joan Oró); La tòfona, de la terra al laboratori: identificació de micorrizes, de Núria Nadal Faus (Institut Samuel Gili i Gaya); El canvi climàtic: Un repte per a la vitivinicultura de les Valls del Riu Corb, de Marc Nadal Solanas (Institut Alfons Costafreda, Tàrrega); ¿Són la Dreta i l'Esquerra dos conceptes desfasats dins l'espectre de la política actual?, de Carles Freixedes Romero (Institut Leonardo da Vinci, Sant Cugat del Vallès ); La bellesa proporcionada: la música i el nombre àuric, d'Abril Agustí Barber (Institut Josep Lladonosa); La imatge de la dona al refranyer tarifit, de Sara Inssi Belhadi (Institut Guindàvols); La importància de les ONG a la Noguera, de Jordina Farràs Garsaball (Institut Almatà, Balaguer); La invisibilització del plaer sexual femení, de Patrícia Villegas Revoltós (Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona); L'educació emocional, una eina clau en els centres educatius, de Marc Roig Vilanova (Institut Torrevicens); Eduquem sexualment? Impacte que tenen les xerrades d'educació sexual sobre els alumnes, de Laura Teixidó Roset (Institut Lo Pla d'Urgell, Bellpuig); To play like a girl, de Zoe Escobar Badia (Institut Manuel de Montsuar); Lesions en femení; controvèrsia de l’adaptació de l’esport a les necessitats del sexe femení, d'Ona Moreno Mata (Institut Màrius Torres); Queerness as seen through the camera lense, d'Abril Soro Casterà (Institut Guindàvols); El tabú de la indústria cosmètica: consciència social respecte els productes cruelty free, de Carla Prat Martin (Institut Manuel de Montsuar); Les trampes mentals de l'economia conductual: anàlisi de cinc biaixos cognitius en la presa de decisions financeres, de Paula Cases Soler (Institut Joan Oró); El joc enigmàtic, de Roger Valentines Badia (Institut Manuel de Montsuar); Explorant el potencial de la microbiota fecal com agent terapèutic, de Wissal Magoubi Attar (Institut Terres de Ponent, Mollerussa); L'art de sanar, de Marc Sol Ramos (Col·legi Episcopal); Resistències a microescala: La virulència dels bacteris patògens amb resistència antimicrobiana, d'Ariadna Masip Freixinet (Institut Màrius Torres); L'ull intel·ligent del futbol, de Martí García Expósito (FEDAC Sant Narcís, Girona); Integració de domòtica i arquitectura bioclimàtica, de Jan Massot Hernández (Institut Joan Puig i Ferreter, La Selva del Camp); i Estadística avançada i la intel·ligència artificial al bàsquet, d'Álvaro Mas Larrosa (Col·legi Maristes).

MÉS INFORMACIÓ:

Premis a treballs de recerca de la UdL