La UdL lidera a Catalunya el Programa d'estudis i innovació de l'escola rural

La seu del projecte s'ubicarà a Verdú

Descarregar pdf
escolaruralUdL
D'esquerra a dreta: l'alcalde de Verdú, Josep Riera, la consellera Rigau i el rector, Roberto Fernández / FOTO: UdL
Amb l'objectiu d'impulsar el desenvolupament de les escoles rurals a Catalunya i promoure projectes educatius i de recerca, la Universitat de Lleida, el departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Verdú, han posat en marxa el Programa de Coordinació dels Estudis i la Innovació de l'Escola Rural (CEIER). Divendres, la consellera Irene Rigau, va signar sengles convenis de col·laboració amb la Universitat i el consistori urgellenc que donen el tret de sortida a un projecte que pretén "ser un referent a Catalunya en  la investigació, la promoció i la divulgació de l'escola rural, estretament lligada al desenvolupament i transformació del territori".
 
El CEIER, que científicament serà liderat des de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL -concretament des del Grup de recerca sobre escola rural que coordina Lluís Samper- tindrà la seua seu al castell i les antigues escoles Tomàs Pellissó de Verdú. L’elecció d'aquesta localitat respon al fet que un dels fundadors i impulsors de les escoles rurals va ser el fins fa pocs anys mestre d’aquesta població, Joan Lluís Tous, el qual també ha estat present en l'acte de signatura dels convenis. En aquest sentit, el CEIR incorporarà el llegat d'aquest mestre jubilat, així com altres materials entorn a l'escola rural provinents, tant de particulars, com de grups i associacions de mestres (Mestres del 58, Mestres exiliats, etc.), que seran custodiats per la UdL.
 
Entre altres projectes, s'inclou l'elaboració de guies didàctiques, programes educatius d'innovació, la recuperació de la memòria històrica dels mestres rurals, un espai museístic, activitats formatives (jornades, congressos, etc), així com estudis i investigacions que tinguin com a objecte l'escola rural.