La UdL incorpora tres llegats de mestres d'escoles rurals

La Biblioteca de Cappont digitalitzarà els continguts per a la seua consulta i estudi

Descarregar pdf
llegatescolesruralsUdL
L'acte de donació s'ha signat al Saló Víctor Siurana del Rectorat / Foto: UdL

Els fons, que formen part del patrimoni històric de les escoles rurals, seran dipositats a la biblioteca de Cappont de la UdL per a la seua catalogació i digitalització.

La Universitat de Lleida (UdL) ha incorporat als seus fons bibliogràfics tres llegats provinents de mestres d'escoles rurals per al seu estudi i difusió. Són el fruit del treball des de mitjans del segle XX fins l'actualitat de Maria Montserrat Dalmases, el grup Isard (famílies Terés-Illa) i Joan Lluís Tous. L'acte de donació ha tingut lloc aquest dijous al Saló Víctor Siurana en presència del rector de la UdL, Roberto Fernández; la degana de la Facultat de Ciències de l'Educació, Maria Pau Cornadó, i la directora general d'Infantil i Primària de la conselleria d'Ensenyament, Alba Espot.

Els fons, que formen part del patrimoni històric de les escoles rurals, seran dipositats a la biblioteca de Cappont de la UdL per a la seua catalogació i digitalització. A banda de la consulta presencial en aquest espai, també s'hi podrà accedir digitalment des de qualsevol punt de la xarxa de biblioteques espanyoles i estaran disponibles tant als repositoris de la Generalitat com a la xarxa Europeana, que aplega documentació digitalitzada d'arreu del vell continent. Tant la conselleria d'Ensenyament com l'Ajuntament de Verdú disposaran d'una còpia en custòdia.

Els continguts dels fons

Maria Montserrat Dalmases i Orobitg va començar la seua tasca docent l'any 1958 al nucli de Claravalls (Urgell). Premiada amb la medalla d'Alfons X el Savi, està considerada una pionera de la innovació pedagògica a l'escola rural. La seua col·lecció de materials didàctics tenia com a objectiu afavorir l'aprenentatge autònom a un espai específic que Dalmases va batejar com "l'aula dels jocs".

El grup Isard el van posar en marxa mestres de les comarques de muntanya de Lleida. El col·lectiu pretenia ajudar els companys i companyes a superar la duresa de la tasca del magisteri rural en uns anys marcats per la soledat i l'aïllament. El seu llegat recull tots els materials produïts entre 1958 i 1964, així com la col·lecció de revistes creades i editades pel propi grup.

El llegat Joan Lluís Tous se situa més proper a la branca d'història de l'educació, ja que recull tant material didàctic com reculls de premsa, documents relacionats amb els Moviments de Renovació Pedagògica o l'evolució del secretariat de l'escola rural, entre altres. Tous, que ha desenvolupat la seua carrera al CEIP Jardí de Verdú, va rebre el premi Marta Mata d'Educació de la Generalitat l'any 2007 en reconeixement al seu treball a l'escola rural catalana.

Notícies relacionades