La UdL i TIMAC AGRO s'uneixen per fomentar l'Agricultura de Precisió

La nova càtedra universitat-empresa preveu cursos per a joves pagesos

Descarregar pdf
conveni timacagro2
Un moment de la signatura / Foto: Premsa UdL

La Universitat de Lleida (UdL) i l'empresa de nutrició vegetal i animal TIMAC AGRO uniran esforços per fomentar activitats de formació, recerca i divulgació relacionades amb l'agricultura de precisió (AP) mitjançant una nova càtedra universitat-empresa que dirigirà el catedràtic de l'Escola Tècnica d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) José Antonio Martínez Casasnovas. El rector de la UdL, Jaume Puy, i el director general de TIMAC AGRO, Ricardo Llàtser, han signat l'acord de col·laboració amb una durada inicial de quatre anys i una dotació anual de 30.000 euros.

La càtedra TIMAC AGRO-UdL vol propiciar avanços científics i tecnològics en aquest àmbit i promocionar la recerca premiant treballs de final de grau o tesis doctorals. Així mateix, atorgarà beques per a estudiantat de recerca en assajos de nutrició vegetal, així com cursos per a joves agricultors sobre tecnologies i agronomia de l'Agricultura de Precisió. Finalment, la Càtedra contempla l'organització de jornades sobre aquesta matèria aplicada a cultius extensius i fruiters.

Martínez Casasnovas és especialista en aplicacions de la teledetecció i membre del grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL (GRAP), que porta 25 anys treballant en aquest àmbit, "sent un dels pioners a Espanya amb reconeixement tant a nivell nacional com internacional", destaca el director de la càtedra. Mentre, l'empresa Timac AGRO, del grup Roullier, "és líder en el sector de la nutrició vegetal de cultius a través de productes sostenibles".

El catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària creu que la creació d'aquesta càtedra universitat-empresa "suposa el reconeixement de la nostra recerca i experiència per part d'una empresa líder del sector". Al mateix temps, reconeix que és "un gran repte assumir el nou rol de transferència del nostre coneixement al sector a través d'aquesta gran firma".

"Conceptualment, l'agricultura de precisió va aparèixer fa uns 30 anys amb l'auge de la tecnologia associada als monitors de rendiment, sistemes satel·litaris de navegació global, imatges de satèl·lit d'alta resolució o mesuradors de la conductivitat elèctrica aparent dels sòls, però l'adopció real d'aquestes tecnologies no està sent tan ràpida com el seu desenvolupament", assegura Martínez Casasnovas. Per això, "des de la Càtedra TIMAC AGRO-UdL d'Agricultura de Precisió volem contribuir a estendre l'ús de l'AP, ajudant en la interpretació de les dades que capten els sensors i, d'aquesta manera, facilitar la presa de decisions sobre el maneig diferencial dels cultius", afegeix.

Mentre, Ricardo Llàtser ha subratllat que "ens unim sempre amb els líders en les diferents àrees de coneixement i per això és una gran satisfacció aquest acord aconseguit amb la UdL per a impulsar l'agricultura de precisió en totes les explotacions".

MÉS INFORMACIÓ:

Web de la càtedra TIMAC AGRO-UdL