La UdL i Almatret, en un projecte europeu per l'estalvi energètic

Aquest municipi del Segrià, únic lloc de l'Estat on es faran proves

Descarregar pdf
GREAestalvienergetic2017UdL
D'esquerra a dreta: Luisa F. Cabeza, Isabel del Arco, David Romaní, Álvaro de Gracia i Gabriel Zsembinszki Foto: UdL
El Grup de Recerca GREA Innovació Concurrent de la Universitat de Lleida (UdL) participa en un nou projecte europeu que arrenca aquest octubre i que té com a objectiu assolir un estalvi d'energia d'entre el 20 i el 40% en edificis. Emmarcat en el programa Horitzó 2020, es tracta d'HYBUILD (Innovative compact HYbrid electrical/thermal storage systems for low energy BUILDings), coordinat per l'empresa espanyola COMSA, i amb un pressupost proper als 6 milions d'euros. Almatret serà l'únic lloc de l'Estat espanyol on es provaran els nous sistemes híbrids d'emmagatzematge elèctric i tèrmic, juntament amb Bordeus (França) i Agrantzia (Xipre).

La UdL és el coordinador científic en un consorci format per 21 participants de 9 països europeus que faran la seua reunió inicial els dies 18 i 19 d'octubre de 2017 a Barcelona. L'objectiu general és desenvolupar dos sistemes innovadors compactes híbrids d'emmagatzematge elèctric i tèrmic, tant per a edificis autònoms com per a immobles connectats a xarxes de calefacció per barris (també anomenades district heating). Els dos conceptes es desenvoluparan específicament per assegurar de manera eficient les condicions de confort en edificis residencials situats en dos climes diferents: mediterrani i continental.

La catedràtica de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL i directora del GREA, Luis F. Cabeza, ha explicat que "tots dos models implementaran sistemes de control i gestió intel·ligents i predictius totalment integrats, que optimitzaran el funcionament del propi sistema". En el cas d'Almatret, hi ha previst un parc solar per climatitzar un alberg amb 50 places i un centre d'interpretació de les energies.

Almatret és un dels pobles amb més aerogeneradors de la zona, amb una important història minera i, a més, molt proper als pantans de Riba-roja i Mequinensa, així com a la central nuclear d'Ascó. L'alcalde, David Romaní, ha explicat que aquestes iniciatives s'emmarquen en el projecte ALMIA, impulsat per l'ajuntament.