La UdL excavarà a partir de l'estiu el poblat ibèric del Gebut, a Soses
Estudien la possibilitat de crear una Càtedra sobre el turó de la Seu Vella
Descarregar pdfSegons ha explicat el professor de la UdL, Joan López, els treballs començaran la segona quinzena de juliol amb una fase preparatòria, per poder després iniciar campanyes anuals (que s'inclourien als programes quadriennals d'intervencions de la Generalitat). La primera campanya se centrarà en definir l'accés al poblat i comprovar la seqüència estratigràfica de quan es funda i s'abandona.
El poblat ibèric del Gebut, que va estar ocupat entre els segles V i II abans de Crist, s'estén en una superfície d'uns 4.000 metres quadrats. Va ser excavat els anys 1941 i 1942, però la manca de continuïtat dels treballs ha provocat una sistemàtica degradació de les estructures posades al descobert. "La part excavada en el cim del turó només constitueix una minsa mostra de la seua superfície total", asseguren els arqueòlegs, que creuen que el poblat va tenir una ocupació més llarga de la què es creu.
Els experts de la UdL assumiran la direcció científica dels treballs de recerca, la recuperació patrimonial, la conservació i la valoració del jaciment. Així mateix, el Laboratori d'Arqueologia s'encarregarà de la restauració dels materials procedents d'aquest poblat ibèric.
El conveni que han signat avui el rector de la UdL, Roberto Fernández, i l'alcalde de Soses, Isidre Mesalles, té una durada de dos anys renovables. Tant el rector com l'alcalde han posat de manifest la necessitat d'aquesta col·laboració entre Ajuntament i Universitat per valoritzar el patrimoni del Baix Segrià i d'aquesta manera poder impulsar el seu coneixement i el seu creixement econòmic, social i cultural.
A més, el rector ha agraït als arqueòlegs de la UdL la feina que des de fa anys desenvolupen en aquest sentit i a l'Ajuntament de Soses "la sensibilitat" per acudir a la UdL. Ha remarcat que la Universitat encara té molt a fer per fer-se present a tot el territori lleidatà.
Suport a la Seu Vella
D'altra banda, la UdL estudiarà la possibilitat de crear una càtedra universitat-empresa sobre el turó de la Seu Vella, a petició de l'Associació d'Amics del monument. Suposaria donar un pas més respecte a l'actual Seminari permanent, que cada any ofereix diferents cursos monogràfics amb professorat de la Universitat de Lleida i que justament aquesta setmana ha iniciat la seua tercera edició.
El rector ha firmat avui un acord amb el president de l'Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, Joan-Ramon González, per a la realització i la difusió d'activitats formatives i culturals, especialment les relacionades amb el monument i el seu turó. La UdL col·labora des de fa anys amb l'entitat, a través de la seua Facultat de Lletres. L'acord s'estableix per tres anys, prorrogable per períodes iguals successius.