La Universitat de Lleida (UdL) participa en un projecte europeu de quatre anys de durada que té com a objectiu desenvolupar una xarxa d'ecologia química. A banda de promoure la investigació interdisciplinària i l'intercanvi de coneixements, eines i plataformes; la iniciativa
European Network In CHEmical Ecology: translating the language of life into sustainability (
E-NICHE) pretén implementar solucions concretes aplicades als camps de la salut humana i animal, l'agricultura, l'aqüicultura i la conservació de la biodiversitat, accelerant el descobriment de nous compostos. De moment, compta amb socis de 34 països.
El projecte, liderat pel Centre Nacional de la Recerca Científica de França (
CNRS), està coordinat a l'Estat espanyol per la UdL i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)-Madrid. També hi participen la Universitat de Barcelona, el CREAF, l'Institut de Química Avançada de Catalunya-CSIC, la Universitat de Cadis i el Centre d'Excel·lència en Investigació de Medicaments d'Andalusia.
L'ecologia química "és un camp extremadament fragmentat i actualment les col·laboracions entre els investigadors són limitades", explica el professor de la UdL, César Gemeno. Tot i que existeix una Societat Internacional (
ISCE) i altres dos a Amèrica Llatina i Àsia, a Europa no n'hi ha cap. En aquest sentit, "el projecte E-NICHE podria ser el punt de partida per aconseguir-ho", afegeix.
Entre els primers objectius pràctics de la iniciativa, que vol sumar els sectors públic i privat, hi ha la creació d'una base de dades de codi obert que permeti fer cerques. "Abans que es puguin utilitzar compostos biològics per reforçar la sostenibilitat ambiental i l'alimentació saludable, s'han de descriure les estructures químiques i les funcions naturals dels compostos", asseguren els promotors del projecte.
Quant a aquestes aplicacions pràctiques, E-NICHE esmenta la creació de noves formulacions químiques, noves molècules i aplicacions innovadores per a compostos naturals. "Per exemple, els països de la UE estan intentant limitar l'ús de pesticides a l'agricultura, que es podrien substituir per
semioquímics", expliquen a la memòria del projecte. També ajudaran a desenvolupar "mètodes basats en l'olor per a la detecció precoç de malalties".
Finalment, la xarxa també "facilitarà la transferència de coneixement als responsables de la presa de decisions i així podrem advertir les autoritats sobre qüestions de gran preocupació amb el temps suficient".