La UdL, en un projecte europeu per monitorar persones amb dependència o esportistes
Amb sensors de seguiment per detectar qualsevol canvi de conducta
Descarregar pdfEl Grup de Recerca de Cures de Salut (GRECS) de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) participa en un projecte europeu per desenvolupar tecnologies de nova generació que aportin solucions de monitoratge per a persones amb dependència, com les que tenen disminució de les capacitats funcionals per edat, fragilitat o augment del risc de desenvolupar un deteriorament cognitiu lleu, o les involucrades en activitats esportives. En l'estudi, liderat pel centre de recerca tècnica VTT de Finlàndia, participen 43 socis de 7 països: Espanya, Finlàndia, Itàlia, República Txeca, Bèlgica, Alemanya i Països Baixos.
El projecte NextPerception. Next generation smart perception sensors and distributed intelligence for proactive human monitoring in health, wellbeing, and automotive systems, amb una durada de tres anys, compta amb un pressupost total de 168.077,88 euros finançats gràcies a la convocatòria europea ECSEL H2020, que gestiona un programa de recerca i innovació per a reforçar el sector dels components i sistemes electrònics a la Unió Europea.
L'objectiu és desenvolupar i provar uns sensors de percepció intel·ligents que permetran mesurar i controlar els paràmetres de salut, el comportament i les activitats diàries de les persones, detectant petits canvis de conducta indicatius del desenvolupament de demència o fragilitat. El grup de Lleida s'encarregarà de l'avaluació per part dels professionals sanitaris. Així proporcionaran un retorn sobre la seua usabilitat, mesures de rendiment, robustesa i viabilitat de desenvolupament. Aquesta part del projecte començarà el proper mes de novembre.
"Es tracta de sensors poc molestos per a la detecció remota de signes vitals tant en instal·lacions de cures com en entorns domèstics, permetent el monitoratge sense la necessitat de cap equip portàtil", destaca la professora d'Infermeria i investigadora, Montserrat Gea. "Aquest projecte permetrà per primera vegada utilitzar-los en la gent gran", afegeix.
En la mateixa línia, la investigadora de la UdL i l'IRBLleida Carol Climent explica que "aquest projecte intenta donar resposta al creixent augment de la població de la tercera edat a Europea, així com a l'augment dels diagnòstics de demència i altres deterioraments cognitius".
El grup GRECS compta amb la col·laboració de pacients i els seus cuidadors, organitzacions sanitàries, participants en activitats esportives i de fitness per a la valoració dels wearables. Precisament, aquesta setmana ha tingut lloc de manera virtual la reunió de llançament del projecte.
Text: Comunicació IRBLleida / Premsa UdL
MÉS INFORMACIÓ: