La UdL analitza la violència digitalitzada contra les dones

En el marc del projecte europeu WOW liderat per la Universitat anglesa de Northumbria

Descarregar pdf
WOW
El projecte analilitza la violència digitalitzada contra les dones. Foto: Premsa UdL

Conèixer la prevalença de la violència digital contra els dones, en concret de l'abús sexual basat en imatges, l'impacte que té en les víctimes i quina resposta institucional s'hi dona per part de les forces de l'ordre, l'administració de justícia i des de l'àmbit assistencial, és l'objectiu d'un projecte europeu on participa la Universitat de Lleida (UdL).

WOW: Benestar en línia de les dones-un examen europeu de la violència digitalitzada contra les dones, acaba d'iniciar-se sota el lideratge de la Universitat de Northumbria (Regne Unit) amb un finançament total de 1.337.465 €, i finalitzarà el març de 2028. A més de l'equip de la UdL que dirigeix la catedràtica de Dret penal, Carolina Villacampa, també hi estan implicades investigadores i investigadors de la Universitat d'Örebro (Suècia) i l'Institut d'Estudis de Dret-Acadèmia Polonesa de Ciències (Polònia).

El projecte pretén fer una recerca exhaustiva sobre aquest tipus de violència que adopta múltiples formes, com ara el hacking (pirateig informàtic), les amenaces, la vigilància/rastreig, l'assetjament (stalking), l'enviament no consentit d'imatges obscenes explícites (cyber flashing), la pornografia infantil i/o falsa, i la distribució maliciosa de fotos i missatges íntims, també coneguda com violència sexual basada en imatges (IBSA per les seues sigles en anglès).

Els motius per investigar-ho són, d'una banda, el creixement a un ritme alarmant de la violència i l'abús en línia contra les dones i, de l'altra els pocs estudis que s'han fet sobre aquest fenomen. "Existeixen llacunes importants en la literatura científica sobre la seua prevalença a Europa, les característiques de les víctimes, l'impacte en el seu benestar, els processos de recuperació, les pràctiques de denúncia i la disponibilitat real de serveis de suport", explica Villacampa, que alerta que si continua sense abordar-se aquesta problemàtica "pot representar un risc significatiu en la capacitat de les dones d'interactuar de manera segura en el món digital".

WOW combinarà mètodes quantitatius i qualitatius. L'equip investigador té previst realitzar 5.000 enquestes a una mostra mixta del Regne Unit, Irlanda, Suècia, Polònia i l'Estat espanyol sobre el mal l'ús d'imatges per estudiar la prevalença de la victimització. Pel que fa a les dades qualitatives, se centraran en l'impacte, la construcció de significat i el suport disponible per a les víctimes, a partir d'entrevistes en profunditat tant a víctimes com a professionals.

En aquest sentit, les investigadores i els investigadors del departament de Dret de la UdL, s'ocuparan d'analitzar la resposta institucional a aquestes violències, en concret la resposta assistencial que s'ofereix a les víctimes -inclosa l'assistència en línia- des de l'administració i des de ONG i altes entitats especialitzades en l'atenció a víctimes de violències masclistes.