La UdL acull les Jornades internacionals per a professorat de català
Organitzades per l'Institut Ramon Llull en col·laboració amb la Xarxa Vives d'Universitats
Descarregar pdfLa Universitat de Lleida acollirà del 21 al 24 de juliol les XXVIII Jornades internacionals per a Professors de Català que organitza anualment l’Institut Ramon Llull (IRL) en col·laboració amb la Xarxa Vives d'Universitats. Durant quatre dies, un centenar de docents de la Xarxa Universitària d’estudis catalans a l’exterior que coordina l’IRL, participaran en presentacions i tallers a l’entorn d’activitats d’innovació docent i estratègies d’aprenentatge de català com a llengua estrangera, a càrrec de professorat especialitzat, tant d’universitats catalanes (UdL, UB, UPF, UOC) com d’altres institucions com ara el TERMCAT i la Direcció General de Política Lingüística.
Actualment, més de 150 universitats a tot el món (6 asiàtiques, 1 australiana, 111 europees, 30 nord-americanes i 7 sud-americanes) imparteixen docència de català, són cursos de llengua i cultura catalana que segueixen més de 6.000 estudiants.
La inauguració de les jornades, que tindrà lloc el proper dilluns 21 a les 16h, anirà a càrrec del director general d'Universitats de la Generalitat de Catalunya, Lluís Jofre, el director de l’IRL, Àlex Susanna, i el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández. El catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra, Joaquim Albareda, serà l'encarregat de pronunciar la conferència inaugural: Les raons de la resistència de 1714, on explicarà el per què dels fets succeïts entre el juliol de 1713 i l’11 de setembre del 1714.
El professorat podrà participat en diferents tallers, un total de nou, com ara l'impartit per Judit Ibós (UdL) sobre els principis bàsics de la didàctica del català com a llengua estrangera o el taller sobre discurs, cultura i ideologia de la mà de la professora Encarna Atienza (UPF). Part d’aquesta formació anirà a càrrec del mateix professorat de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, com ara la xerrada sobre la inserció d’un curs de literatura i cinema al pla dels estudis catalans, de la mà de la professora de català a la Universitat de Colorado-Boulder, Susanna P. Pàmies, o les relacions entre aprendre una llengua com el finès i ensenyar català a Finlàndia, a càrrec del professor de català Joan Mut, de la Universitat d’Hèlsinki.
En la sessió de cloenda del proper dijous 24, Miquel Pueyo (UdL) parlarà sobre l’espai català de comunicació i la presència de la nostra llengua a Internet, mentre que el punt i final de les Jornades el posaran les intervencions d’Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, i Joan Biscarri, vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida.
Enguany, les Jornades s'adhereixen a les commemoracions del Tricentenari del 1714 i del centenari del naixement del poeta Joan Vinyoli. En aquest marc, es presentarà la Ruta 1714, una proposta d'itinerari turístic i cultural pels indrets, monuments, viles o espais més destacats de la guerra de Successió a Catalunya.
TEXT: Premsa Institut Ramon Llull