La UdL acull 240 alumnes forans el primer quadrimestre

Enguany alguns estudiants ja arriben amb coneixements de català

Descarregar pdf
estudiants mobilitat
La benvinguda, al Saló Víctor Siurana / Foto: UdL

La Universitat de Lleida (UdL) acull durant el primer quadrimestre d'aquest curs 2024-2025 un total de 240 alumnes de mobilitat de 30 nacionalitats diferents, inclosa l'espanyola. La xifra és similar a la de l'any passat, quan van arribar 250 estudiants en el mateix període. La major part de l'alumnat forà (139) prové de països europeus, situant-se Itàlia al capdavant (74); seguits del jovent que arriba d'universitats de l'Amèrica Llatina (54), essent els mexicans (27) el col·lectiu més nombrós. També cursaran estudis a la UdL alumnat de Sud-Àfrica (7), la República de Corea (6), Líban (4), Pakistan (3), Israel (3), Taiwan (2) i Turquia (1).

Pel que fa als centres de la UdL, els que reben més estudiantat de mobilitat aquest quadrimestre són les escoles Politècnica Superior, amb 54 alumnes, i la Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, amb 50; seguits de la Facultat de Dret, Economia i Turisme, amb 46. La resta de centres propis de la UdL també acullen alumnes forans -les facultats d'Educació, Psicologia i Treball Social (28), Medicina (22), Lletres (15) i Infermeria i Fisioteràpia (12)-, així com dos centres adscrits: l'INEFC (9) i Ostelea (4).
 
Per tipus de mobilitat, els diferents programes Erasmus (amb països europeus, amb països no europeus i de pràctiques) concentren la major part de l'estudiantat estranger, amb 136 persones; seguits pel programa Mobilitat UdL, amb 62 joves. A través de l'Erasmus Mundus, per a estudiantat de màsters oficials, arriben 12 alumnes; mentre que l'Study Abroad (de curta durada) n'aporta 18 i el SICUE (dins l'Estat espanyol), 12.

L'acte institucional de benvinguda ha tingut lloc aquest dimarts al vespre al Saló Víctor Siurana del Rectorat amb el vicerector de Cultura i Extensió Universitària, Joan Busqueta, l'adjunta al vicerectorat d'Internacionalització, Maricel Oró Piqueras, i la directora de l'Institut de Llengües (IL) de la UdL, Montserrat Casanovas. Després d'un relat de les experiències per part d'alumnes que han fet el curs intensiu de català de l'IL, tots els assistents han pogut gaudir d'una exhibició de la colla Dolç Infern del Grup Sardanista Montserrat de Lleida, al Claustre de La Pensativa.

Des de la Unitat de Relacions internacionals de la UdL destaquen que aquest curs alguns dels estudiants estrangers ja han arribat amb coneixements bàsics de català (nivells A1 o A2), gràcies als cursos de preacollida lingüística en origen que per a aquest col·lectiu han organitzat el Departament de Recerca i Universitats i l'Institut Ramon Llull a 21 universitats d'Europa i de l'Amèrica Llatina.